ESBEN KRONBORG – A MULTITUDE OF THINGS YOU CAN’T REHEARSE

Jeg har lyttet det nye og kommende album fra musikeren og sangskriveren, Esben Kronborg, som udkommer fredag. Et album der har været i rotation en uges tid på redaktionen, og som bestemt ikke skuffer, og samtidig gør livet en del mere ukompliceret, at komme igennem. Og så giver det en del håb, for den gennemtænkte, ærlige og originale musik og sangskriver traditions overlevelse derude.

ALT FOR KORT ALBUM

Lad mig bare starte med indholdet og øjenåbneren for mig, angående dette album. Jeg er nemlig stor tilhænger af Bob Dylan, Damon Albarn, samt den lidt oversete musiker Ryan Adams. Adams er kommet sent til mig, ligesom Kronborg er, men de har den fællesnævner, at de er virkelig dygtige til at fange mig, når jeg lytter deres albums, og denne gang har Kronborg gjort det igen, og fulgt sangskrivertraditionerne videre i bedste stil, og indtil flere trin op. Esben Kronborg skriver vedkommende tekster, og forstår at få magien, de gode, samt dårlige stunder, ud af hans tekstunivers. På det nye album, med den lange tittel, A multitude of things you can’t rehearse, kommer han hele vejen rundt, og det fastholder mig. Det fastholder mig, at jeg får lov til at komme lidt ind bag facaden på kunstneren jeg lytter til, eller oplever, i dette øjeblik. Esben tegner med hans nye tekster et præcist nutidsbillede af realitet, hvor man lige er nød til at stoppe op og lytte en ekstra gang efter. Han har virkelig taget springet, og er ærlig og vedkommende, samt vedholdende og insisterende. Det virker bare og påvirker mig faktisk også. Så er det sagt, og i er advaret, når i sætter dette album på, når fredagen indfinder sig. Man behøver ikke at lytte sangene Hollywood, Cirkeline, eller Seperate Ways fra det nye album, før man er solgt og indfinder sig i en malerisk hverdagsfortælling. Men okay, Esben er jo også østjyde!

Esben Kronborg solo, i Det Bruunske Pakhus i Fredericia. Foto: Kim Søndergaard

STÆRKT HOLD

Musikken på albummet, er så fin og raffineret, men samtidig med en slags økologisk tvist, så originaliteten og styrken og den gode fornemmelse bevares. Det er forfinet, men samtidig har det hele den essens, som jeg gerne vil have i min lytteoplevelse. Lytteoplevelsen skal fange mig, og på dette album skal oplevelsen lige igang, som en god oscar nomineret film. Der lægges stille og roligt ud, så Esbens budskab ikke drukner, men kommer godt igang og holder mig fast. Han har jo også allieret sig med en af branchens bedste, i form af musikeren Lars Skjerbæk, der har produceret albummet. Lars og Esben passer virkelig godt sammen, og har ramt en vej, som jeg gerne vil følge med på i mange år endnu. Gode og vedkommende sange må ikke blive smadret, og de må ikke dø i en mudret produktion. Det gør de heller ikke her, men istedet lyser det hele op, og finder sammen i skønneste orden. Musikerne på albummet, består udover Kronborg selv, blandt andet af en pulje bestående af erfarne,  gennemprøvede, musikelskende og passionerede folk, fra andre og lidt mere etablerede artister, som f.eks Michael Falch og Peter Sommer. De får altså det økostempel af mig på denne produktion, efter at have lyttet, for det udvikler sig og sætter sig fast, og bliver rendyrket. Glæder mig til at se Esben med fuldt band! Albummet skulle have været ude, under hans efterårsturné, men faldt igennem da enkelte, men ikke ubetydelige, sidste detaljer skulle på plads. Dem som har hørt Esben og hans sammenspillede band, kan vente en ekstraordinær lytteoplevelse lige her, på A Multitude of things you can’t rehearse.