Toppen Af Poppen 2012

Af Lars Petersen og Kim Søndergaard

Et kig på hitlister eller Spotifys oversigt over mest populære kunstnere fra det netop overståede Toppen af Poppen på TV2 vidner om, at den store vinder er Mads Langer. Med sine følsomme fortolkninger af rapperen Johnsons “Ik hate” og især Sanne Salomonsens “Overgir mig langsomt” har vundet ham mange nye fans over hele Danmark og det er da også ganske pæne og for “Ik hate”‘s vedkommende opfindsomme covers.

Hvor Johnsons udgave er en opsang til haters, som er misundelige på hans succes, så har Mads Langer set indad og lavet sin version til en opsang til hipstere, som Langer selv tydeligvis mener, han er en del af.

Nabiha er en festbombe

For mit vedkommende var der dog andre, som var langt mere interessante. Mere opfindsomme og ikke mindst legelystne. Mine favoritter i Toppen af Poppen var helt klart Nabiha og Kasper Winding og med Dicte lige i hælene.

Nabiha kendte jeg i bund og grund kun som hende, der havde leveret kendingsmelodi til et af de utallige madprogrammer i tv, men jeg skal da lige love for, at hun har fået ændret dette. Kodeordet for Nabihas covernumre er “fest”. Hun formår i dén grad at sætte tempo og fede beats på sin lækre r n’ b vokal, hvad enten hun vælger at synge på dansk eller engelsk. Især er jeg begejstret for hendes udgave af Johnsons “Det passer”, som kom til at hedde “Yeah, damn straight”, men også hendes evne til at tage pigtrådsmusikkens grand old man Peter Belli under behandling med sin “Roll over Beatles” er bestemt mere end et lyt værd.

Den interessante musiker

Kasper Winding er en sjov type. En mand der virkelig har afsøgt sin musiske kunnen og formåen. Han har været på popmusikkens tinder og har for længst skrevet sig ind i musikkens annaler med “Sjæl i flammer”, men her de sidste år er det ikke fordi man ligefrem har hørt meget til ham.

Derfor var han også en stor fornøjelse at følge i Toppen af Poppen. Winding kom vidt omkring i sine fortolkninger af de andres sange. Bl.a. fik vi et bevis på at han stadig er god til at synge falset, der blev plads til en fantastisk omgang ‘spoken word’ og ikke mindst viste han stort mod ved at tage en Peter Belli-sang og gøre den til et instrumentalnummer. Jo, Kasper Winding er stadig en kapacitet i dansk musik.

Højdepunktet blandt Dictes covers skal findes i et nummer af Johnson. Sangen hedder Teriyaki og er oprindeligt lavet i en kæmpe brandert. Dette afslørede Johnson i en af udsendelserne. Dicte transporterede sangen til et spansk miljø og gav den så ellers fuld gas på flamencoen. En fantastisk performance.

Kender du ik’ Johnson?

Hvis man troede at Johnson kun havde sin såkaldte swag at læne sig op ad, så viste Toppen af Poppen at han har flere esser i ærmerne. Han leverede en isnende udgave af Sanne Salomonsens Sui Sui og en decideret sjov udgave af Peter Bellis Ingen regning og beviste at man ikke skal tro, at man ved, hvor man har ham.

Peter Belli er still going strong. Hans stemme er enormt kraftfuld go hell hans attitude oser af rock og pigtråd. Nabiha sagde det faktisk meget godt, da hun observerede at Peter Belli på det nærmeste angreb mikrofonen, når han skulle til at synge. Måske den mest interessante observation i hele serien. Belli leverede et par rigtig gode oversættelser og en gedigen udgave af Sanne Salomonsens Taxa.

Danmarks rock-mama er ikke færdig

Sidst men ikke mindst har vi så Sanne Salomonsen. Jeg synes ikke hun virkelig gav sine covers en chance. Ofte var det det sikre valg (Sjæl i flammer, Kig forbi) af de andres store hits og der var ikke den store opfindsomhed mht. at give sangene et nyt og radikalt anderledes udtryk.

Det lyder ret negativt, men jeg er faktisk glad for, at hun var med. Hendes bagkatalog af sange gav virkelig de andre noget at lege med og de historier hun kunne fortælle vidnede om at hun til tider har levet et vildt liv. Derudover leverede hun en ny sang der hedder Hjem, som viser at hun ikke er helt færdig med at lave musik endnu.

Med den popularitet som Toppen af Poppen nyder, mon så ikke vi også får en fjerde sæson? Det kunne jo f.eks. være med Per Vers, som vi tidligere har podcastet om. Han har flere gange ytret ønske om at deltage og med hans øre og evner kunne han være rigtig spændende.

Hvem kunne du tænke dig at opleve i Toppen af Poppen?