PETER SOMMER – EN FORTÆLLINGENS MESTER

Peter Sommer på Roskilde Festival 2008. Foto: Kim Søndergaard

Hos de fleste lyder der nok en tone eller 2, når man nævner navnet Peter Sommer. En musiker som pludselig kom tordende ud af radioen tilbage i 2004, men som havde været i gang en del år forinden og senest har arbejdet sammen med hans gode ven, Simon Kvamm, på D:E:T projektet og han er still going strong.

Det startede på Valby bakke

I dag kender de fleste Peter Sommer, lige fra lokalradioerne, til de landsdækkende sendeflader. Man kommer, generelt sagt, bare ikke over ”Valby bakke” uden Peter Sommer, der jo egentlig er fra 8660 Skanderborg, som han også har hyldet flere gange. F.eks. med sangen ”8-6-6-0”.

Den var faktisk et par år før gennembruddet, at finde på Peter Sommer og Carsten Valentin Lassens album ”Alt Er Ego” fra dengang de samarbejdede i gruppen ”Superjeg”.

Alt forladt

Han har høstet flere priser igennem årene og senest er der ved at blive lagt op til et sprit nyt album 28. januar 2013, som skulle få titlen ”Alt forladt” og som ifølge ham selv skulle være en del anderledes end de forrige, men mon ikke, tekstmæssigt, vi får den lidt eftertænksomme Peter Sommer at høre igen?

Peter har på det nye album allieret sig med Stefan Kvamm fra ”De eneste to” på produktionen og det er indspillet sammen med de mangeårige samarbejdspartnere Søren Zahle og Palle Hjorth.

På den tekstmæssige side, er der ingen tvivl om, hvorfor der er løbet en varm sommerregn af priser imod Peter de sidste par år, for manden mestrer et eller andet med det danske sprog og det kunne som sagt allerede høres, da Peter og Carsten samarbejdede i gruppen ”Superjeg”.

Playlistetid

Mens vi venter på nyt fra Hr. Sommer, kan evt. nye lyttere begynde her, hvor jeg har samlet en Spotify playliste med numre fra ”Superjeg” og op til nu, med en afstikker hen forbi ”De Eneste To”.

Selv er jeg stadig den dag i dag, meget begejstret for sangen ”To bække små” fra albummet ”Til rotterne, til kragerne, til hundene” som er en meget fortællende sang og hvor ordene ”Foran havet er vi små begge to – men to bække små gør en større å” står rigtigt stærkt til sangens mening.

En stor fortæller

Peter Sommer er i mine øjne en mand, som står side om side med fortidens store danske digtere og nutidens sangskrivere/fortællere, som Steffen Brandt, Lars Lilholt, Kim Larsen, C. V. Jørgensen, Poul Krebs og Michael Falch, når det kommer til at fortælle en historie på dansk og straks kunne se billederne, eller filmen og scenariet lige foran sig.

Så hvis du ikke har været forbi Peter Sommer endnu, eller måske kun kender ham fra det, der bliver spillet i radioen, så er her et bud på et nyt og måske et dybere bekendtskab.

En velformuleret og prisbelønnet talsmand for lyrikken og den gode historie, som har en masse og meget mere at fortælle.

Lyt med på mine udvalgte fra Peter Sommers katalog på listen herunder, kaldet Sommertur