John Mayer – 15. oktober i Boxen og 16. oktober i Forum

John Mayer i Boxen i Herning

Af Lars Petersen

Med John Mayers seneste besøg i Danmark in mente (en ud af to danske koncerter blev aflyst) tog jeg ingen chancer, da han annoncerede to shows i Danmark tilbage i april måned. Jeg indløste billet til begge koncerter. At det så var i hver sin ende af landet, er jo bare logistik.

Tirsdag 15. oktober var John Mayer i Herning. Han skulle spille for 12.000 mennesker i Jyske Bank Boxen og lidt overraskende var det en “sidde ned”-koncert, men det passede nu mig fint. Ikke mindst når jeg havde billet til række 11 midt for. Allerede da jeg købte billetten, var det med en følelse af at denne koncert ville blive legendarisk. Det skulle vise sig at holde stik!

Europatourstart i Boxen

Boxen var første stop på John Mayers Europa-del af The Born & Raised World Tour og kl. 21 blev scenen indtaget til en flot applaus og der blev lagt ud med åbningsnumrene – Queen of California og Wildfire – fra de to seneste albums, Born & Raised og Paradise Valley, som har været fulde af folk, country og americana-lyd, frem for det mere pop/rockede på tidligere albums som f.eks. Continuum.

Der var plads til et cover af en Grateful Dead-sang inden det var blevet tid til en fuldstændig fabelagtig udgave af Slow Dancing in a Burning Room. John Mayer snakkede ikke ret meget mellem sangene i begyndelsen af showet. Måske var det nervøsitet over at være tilbage i Europa for første gang siden 2010, men som showet skred frem virkede han som den gamle John Mayer. Den Mayer jeg så i Falkonersalen i 2008 og i Forum (kun én gang) i 2010. Snakkende og nærmest flirtende med sit publikum, hvilket i hvert fald en god del af det kvindelige segment satte stor pris på.

Ønsker fra publikum

Cirka halvvejs i koncerten var det tid til pause for bandet, som i øvrigt gjorde det rigtig godt omend der manglede lidt baslyd. John Mayer blev efterladt alene på scenen og han oplyste nu at det var tid til den del af koncerten, hvor han ikke rigtig vidste, hvad der ville ske, selvom han havde en god idé om det. Adskillige publikummer råbte sangønsker og da han havde hørt Neon nævnt adskillige gange, så spillede han den. Det tog dog to-tre forsøg før han rigtig fangede tonerne på guitaren, men så fik vi altså også en udgave serveret med et fuldstændig sindssygt fingerspil. Fedt!

Han fulgte Neon op med Tom Petty-coveret Free Fallin’ og derefter et højdepunkt for mig, nemlig Something Like Olivia. Allerede nu var jeg godt tilfreds med koncerten, men koncerten fortsatte ufortrødent og med Dear Marie fra seneste plade nåede vi koncertens absolutte top for mig. Gåsehud og et band der spillede så det hele ramte den der højere enhed. Live musik himlen må lyde cirka sådan.

Inden ekstranumrene fik vi bl.a. serveret Why Georgia og No Such Thing og publikum var nu så glade at de stående ovationer stod i kø. Fire eller fem gange rejste publikum sig og hyldede John Mayer og til sidst sagde han at vi da for hans skyld bare kunne blive stående og det gjorde vi så.

Ekstranumrene var Age of Worry og Gravity, sidstnævnte på den slidte Fender Stratocaster som jeg savler over hver eneste gang. Et fænomenalt instrument som Mayer hiver fantastiske soloer ud af.

Koncerten i København

Denne anmeldelse fokuserer mest på Herning-koncerten, men der er dog ting fra Forum, som er værd at nævne. I forhold til sætlisten, så var der en del ændringer. F.eks. fik vi serveret et glimrende medley, som sluttede af med Your Body is a Wonderland. Det var første gang, jeg hørte den live og den var glimrende. Derudover var der også blevet plads til Face to Call Home og I Don’t Trust Myself (With Loving You).

Det er lækkert når der sker udskiftninger i sætlisten, så os som tager mere end én koncert stadig synes det er friskt og nyt. Jeg synes i øvrigt at mindes at mindes, at han spillede I’m Gonna Find Another You, men den fremgår ikke af sætlisten på johnmayer.com, så nu bliver jeg helt i tvivl.

Forum var proppet

Når en mand som John Mayer kommer forbi Forum, så beder man til, at der er kælet for lyden, for det er en betonklods og lyden har let ved at blive mudret. Desværre var der ingen kælerier og det gjorde altså lyden helt forfærdelig til tider, hvilket var virkelig ærgerligt.

Det er også ærgerligt når vagterne ikke overholder de regler, der tydeligvis er for dem. Jeg blev bedt om at flytte mig fra en trappe, fordi det var en brandvej og det er for så vidt fint nok, men når andre – uden videre tiltale – får lov at opholde sig på trappen, så virker det ærligt talt en smule fjollet. Selvfølgelig skal brandvejen være fri, men så skal den vitterligt også være fri hele vejen. Ikke det der halvhjertede noget.

Utroligt dårlig lyd og halvhjertede vagter ved denne koncert gør at jeg har taget den beslutning at holde mig væk fra Forum i fremtiden. Det er simpelthen ikke pengene værd!