The Black Rascal – The Past, The Present, And Beyond

Musikeren og ikke mindst guitaristen, Torben Guldager, har netop sluppet sit solo og debut album under navnet, The Black Rascal. Et album, som med enkelte undtagelser, er rent instrumental og sender en tilbage til tiden, hvor surfbølgen kom skvulpende ind fra atlanten.

En fornemmelse af Californien

Fra første øjeblik på albummet –  The Past, The Present, And Beyond – bliver man suget med tilbage i en tid af reverb, så man absolut får lyst til lige at tjekke, om man nu også er tilstede i nutidens travle samfund. Man kunne jo teknisk set, godt  befinde sig i flyderen ved Venice beach og se på surfere, nyde en cheeseburger, en budweiser og pommes frites serveret i en flettet kurv, hvor servietten drypper af friture. Uden sammenligning, og dog alligevel en smule, så kan reverb vel bedst forklares sådan her.  Hank Marvin, møder The beach boys, danske The Cliffters og ikke mindst Quentin Jerome Tarantino! Så ved du som læser, hvordan reverb og en gammel skrattende rørforstærker til en guitar lyder.  Reverb er kendetegnet for dette album, som muligvis hylder gamle idoler og lyden af en svunden tid. Men det gør bestemt ikke noget, når det serveres med sjæl, fra en guitarist med stedfornemmelse.

The perfect wave and a blue van

Mange surfere søger efter den perfekte bølge, med et nyvokset surfboard. Lige pt. mener jeg personligt, at noget musik lidt svømmer i den digitale tidsalder, hvor vandet tit er lidt for blankt, så der er langt imellem den perfekte bølge.  Men hey, det er jo ikke engang et år siden, at der var vindstød af orkanstyrke i danmark, hvor bølgerne gik ret højt. Man har måske lidt glemt, hvor musikken egentlig kom fra og derfor spidser jeg ører, når jeg lytter til dette udspil fra manden bag The Black Rascal.  Både ham og et par af vennerne fra bandet JØRCK, har virkelig søgt efter den rette voks til boardet og befinder sig på rette sted ved den Californiske kyst, nordvest og vest for Sierra Madre occidental bjergene. Når der slappes af fra surfbølgen, tjekker The Black Rascal vist ind et sted, på grænsen til Mexico og midtvestens knastørre områder, fyldt med kaktusplanter og tequila i massevis. Der cruises ihvertfald en del rundt med guitaren og (surf) boardet.

Glade 60ere med en dunkel skygge. 

Første single fra albummet hedder California, og det er ret godt spottet! Faktisk føler man sig, på store dele af albummet, overbevist om at komponisten og musikeren virkelig har været en tur i Californien i længere tid.  Han har søgt efter Tarantino og Hank Marvins spor i længere tid, som en anden enhed fra Amerikanske og Mexicanske specialtropper, på grænsen imellem de to lande, hvor efterretningerne giver udslag i positiv retning. Den intense stemning og lyd på det superkorte track, Explosivo – The gunsmoke, kunne godt være grundstenen for den efterfølgende successhistorie, om at han vandt og fandt.  Okay, det er jo bare en metafor for en stemning, hvor andre tracks afslører at vi også befinder os i Europa, men stadig med et strejf at de glade 60ere.

Cirklen sluttes

Generelt er der ingen tvivl om, at Torben er en virkelig dygtig guitarist og musiker, med sans for det originale, som samtidig også formår at hylde det oprindelige. Her i 2014, kan det jo synes lidt for smalt og søgt at vende tilbage til en svunden tid og lyd, men når man er så dedikeret, så skal det altså også ud. Der er, som tidligere nævnt, en masse reverb på albummet – The Past, The Present, And Beyond – men samtidig bliver der også kræset om en masse tekniske detaljer, via gode gamle instrumenter og teknikker.  Og der er ingen tvivl om, at musikerne kan deres teknik og kender deres og forbilledernes udstyr og historie i detaljer.  Man kan synes, at grundlyden på albummet kører lidt i cirkler, men lytter man efter, så finder man delikatesser og når rejsen er slut, ender man præcis tilbage til udgangspunktet, med en følelse af at man faktisk har nydt rejsen og minderne derfra, vil stå i hukommelsen en rum tid fremover.

The Black Rascals album er ude nu, i en digital shop nær dig og albummet kan prælyttes lige her : https://soundcloud.com/the-black-rascal/el-chico-es-loco