MICHAEL FALCH – HÅNDEN PÅ HJERTET – DE STØRSTE SANGE

Af Kim Søndergaard

Michael Falch er ude med nyt album, som bærer titlen, Hånden På Hjertet – De Største Sange. Vi har kendt Michael, siden tiden med bandet MALURT, senere solo fra 80’erne til nutiden. Dette album, minus 2 sange, er ikke en række af nye sange, men de største igennem hans imponerende karriere og der er endda blevet plads til genindspilninger. De som ikke har været med igennem fortiden, bør stige på rocktoget nu!

EN HJERTESAG

Det med hjertet passer godt nok, men at det er de største sange fra Michael, er nok lige at overdrive det lidt. Ikke at det ikke er godt, for dét er det, men der er jo så absolut mange flere store sange, at tage af.  Nu er det så blevet til 4 håndfulde, fra tiden der er gået indtil nu, og jeg bliver stadig lagt ned af sproget, de tidlige dagligdagshistorier og ikke mindst rejsen. Når man tager et grundigt lyt på dette moderne opsamlingsalbum, får man hele spekteret af musikalsk teknik, igennem de sidste 30 år. Der er blevet handlet med hjertet, med menneskeligheden og moden selvforståelse! Vi har at gøre med en selverkendelse på meget højt plan. Vi møder den udfarende rockmusiker og det helt ærlige menneske, som Michael er den dag i dag.  2 nye sange – “Hånden På Hjertet” og “Hvad Har Du På Hjerte” skal nok blive nyklassikere.

MALURT I BÆGERET, MEN MED SUPERLOVE

Man må absolut ikke glemme Michaels tid med MALURT, men nu drejer dette album sig jo mest omkring hans tid som solist – Og med band – for man skal ikke glemme menneskerne bag. Drengene, Peter Viskinde og Pete Repete, har hjulpet godt til på en del af sangene, efter tiden sammen i MALURT, men i Michaels nye æra, har han fået hjælp af lige så dygtige musikere, i form af næste generation af Vesterbros ungdom.  Uanset hvor Michael har befundet sig i sin karriere, har han formået at få hans livs tekster pakket ind på bedste måde, og det må og skal man virkelig tage hatten af for.  Han har været meget igennem, men ligger heller ikke skjul på det, og det er dejligt.  Ærlighed kommer man absolut rigtigt langt med, og endda endnu videre, hvilket dette album er et virkelig flot eksempel på.

MASSER AF SLAG SIDEN ’64

Præcis samtidig med udgivelsen af dette album, sidder hele familien danmark og ser en serie, omhandlende et slag ved dybbøl. Det er en del af danmarkshistorien og det er dette album egentlig også! Jeg har personligt mødt Michael Falch et par gange igennem tiden, og hver gang har det været en del af min skæbne.  Han har f.eks ført mig på en rejse til en lille ø og et paradis i Mexico, som jeg den dag i dag holder meget af, men det er en anden snak. Sådan er det vel egentlig også med alle sangene, for mon ikke lytteren kan forholde sig til mange af de numre han har skrevet igennem tiden. Jeg får i hvert fald lige en reminder, på godt og ondt. Mest godt, imens andre lyttere eventuelt også kan finde en tråd til den knapt så lyserøde side af livet. Begge dele er med hos Michael, og den nyere del af sangene med hånden på hjertet, står med meget skarpe kontraster. En ting er sikkert – Sangen ”Singler – Nederlaget i ’64” – med handling 100 år senere, præcis samme sted end føromtalte serie, står som et mesterværk. Det er jo historien om en ung mand, som virkelig har lidt et stort nederlag, fordi han er så dedikeret.

GENOPFINDELSE

Jeg holder meget af det meste af Falchs bagkatalog, fra start til slut. Han har via historien, altid placeret mig på stedet, hvor hans sange foregår og med dette album har han endda fundet plads til fornyelse, uden at det overhovedet skærer noget af hans gamle sange. Der er genindspillet gamle sange fra bagkataloget, som klæder manden virkeligt godt, både fordi det aldrig skader, at give dagligdagen en ny chance, men også fordi musikken pakker teksterne ind på bedste måde – Og fordi vi alle bliver ældre, men ikke er bange for fremtiden. Der skal selvfølgelig være plads til nutidens unge kunstnere, men man kommer nu ikke udenom Michael Falch, når de ærlige tekster og historier, skal føres videre. Selvom sangene på albummet nok er kendte for ørene, så bør man lytte albummet fra ende til anden og så er det sagt. Når nyfortolkningerne af  ”Over Vesterbros Torv” og ”Min Stjerne” – plus  den opdaterede live version af  “Neonsolen”  pludselig toner ud af højtalerne, får man gåsehud. Sådan Michael!

Hånden på hjertet – De største, er ude nu fra Universal Music på diverse platforme og i fysisk udgave.