TV-2 – DET GODE LIV

Den århusianske kvartet tv-2, er klar med det 18. Studiealbum i rækken og de taler atter engang til os på ordentligt dansk. Et album, som har fået titlen, Det Gode Liv, og som rummer en hel del overraskelser.

BAGKLOGSKABENS KLARE LYD

Lad mig bare starte med den produktive del af albummet, som udkommer på vinyl, cd og download. Løse rygter talte fra starten om, at der var kommet et nyt producer team til, og det holdte stik, da de unge producere og musikere Mads Bjørn og Andreas Sommer (Sidstnævnte kendes også fra Marie Key) er med inde over, og løfter arven videre fra bla. Thomas Troelsen, Kristian Vad og Mike Sheridan. Og der er virkelig en stor arv at forvalte, men de to har kæmpet for det og grundigt arbejdet sig igennem, hele vejen. Naturligvis er det ikke bare pjat, når tv-2 spørger ungdommens producere, om de vil producere et nyt album for dem, og de har virkelig gjort et fornemt arbejde. De to har tilført nutidens elektroniske opdaterede synthesizers, storladne arrangementer og så er der faktisk også blevet plads, til et gammelt støvet analogt klaver! Dermed er det ikke sagt, at tv-2, som jo har deres eget udtryk, ikke kan høres og er kogt helt væk, som man desværre af og til ser hos diverse bands. Steffens guitar og den Dylanske sang er absolut repræsenteret på fornemste måde, og det høres både på det fantastisk producerede åbningsnummer – Dig og mig (Og så alt det derude) og på sangen – Hospitalet for ødelagte ting. Det er to helt klassiske eksempler på producernes idéer og håndværk. De bevarer tv-2’s udtryk, som det har rettet sig mod siden part to, som vist startede med albummet, De første kærester på månen. Sangene – Berlin, Den Øverste knap og Lee Harvey Oswald Helmuth, er så omvendt et slags forsøgsprojekt, men de hives virkelig godt hjem af korsang, synth og plads til reverb og grundstenen i bandet. Især sangen Berlin, flytter grænser og flår essensen af bandets samspil ud af højtaleren. Men hallo hallo, hvorfor skal man ikke kunne strække sig, og lave noget helt ekstremt, hvor det grundlæggende tv-2 alligevel bevares?  Bandet har denne gang været i Aalborg, sammen med producerne for, at indspille med byens stolte symfoniorkester, fordi de ville skabe et storladent udtryk. Bandet har på fornemste vis, inviteret Jørgen Leth og skuespilleren Connie Nielsen med indenfor i studiet hos producerne. Duetten – Brev til Mona – virker, og Nielsen ligger godt til Brandt og produktionen.  Leth er broderet rigtigt godt ind på sangen – Den øverste knap. Det unge band Panamah, er også at finde på sangen – Grib Karpen. Så kort sagt, så har vi her at gøre med et album, som ikke ligger på den lade side, når vi ser på opgaven, som Andreas og Mads, blev stillet. Man hører tydeligt tv-2 og producerens respekt for bandets historie.

OPSANG OG KÆRLIGHED

Tv-2 har igen rettet blikket imod danskeren, og der synes at være en okay stemning derude i landet, men nu skal der lige huskes på, hvor vi kom fra, hvor vi træder henne, og på dem vi sjældent ser. Og ja, der er bestemt også blevet plads til endnu mere kærlighed og sommerstemning i mere end en forstand. Man kan ikke komme udenom bandets store passion for kærligheden, men der er bestemt også plads til de politiske kommentarer og de skæve vinkler i tilværelsen. Der er skarphed over Brandts tekster på dette nye album, ikke at der ikke har været det før, men der er nogle meget præcise citater til fremtidens billederammer. Sangen Brev til Mona, Lee Harvey Oswald Helmuth og Den øverste knap, rammer plet ind i lytteren. Det er som om, at Steffen bliver mere og mere bevidst om, at han er en slags budbringer til det danske folk. Jeg får lyst til at lytte efter de små guldkorn i teksterne, fordi de er der og fordi Steffen har rundet et skarpt hjørne, siden sidste udspil, Showtime. Hver gang jeg tænker, nu kan det ikke blive bedre med de der tekster, så dukker der pludselig en ny og ufortrøden skarp iagtagelse op fra det virkelige, og det gode liv derude. Trommeslager Sven Gaul, Guitarist Hans Erik Lerchenfeldt og bassist Georg Olesen, folder sig virkelig ud denne gang og de får lov til, at lege med deres egne grænser i kraft af producerens tanker. Samspillet mellem de 4 herrer i tv-2, får ved gennemlyttet af hele albummet, ført en hen imod koncertsæsonen. Det, der bliver spillet er absolut gennemført, og man får både lyst og lov til at høre mere af hele bandets lyd, end som aldrig før. Der blev eksperimenteret igennem med rytmesektionen, trommerne, basgange og guitarsoloerne på Showtime albummet, og på Det gode liv, får vi faktisk endnu mere Sven, Steffen, Georg og HE. Hele grundsporet får også lov, at lede en hen imod bandets egne inspirationskilder, og vi hører instrumenterne live nu og her, selvom der er blandet ungdom ind i produceringen. Eksempelvis er sangen Berlin et fremragende eksempel på bandets kæmpe erfaring, hvor guitaren blandt andet får maksimal kraft! Jeg synes at høre lidt af The Beatles, Kraftwerk og Depeche Mode imellem linierne, men det er nu kærligt ment, med stor respekt for tv-2 og deres egen lyd. Døm selv fra imorgen.

Det gode liv udkommer fra Universal Music, imorgen Fredag d. 27. Februar.

Tv-2 spiller live med Det Gode Liv, fra slutningen af Marts, 2015. Foto : Kim Søndergaard