Spil dansk dag – DEIP3 Edition.

Her ses Per Vers som gæst, ved sidste års tv-2 sommerkoncerter (Foto:Kim Søndergård)

Kan man lave en top 10 liste udelukkende med danske kunstnere.
I anledning af spil dansk dagen, har jeg gjort mit bedste, men det er næsten en umulig opgave, når der findes så meget godt derude. jeg gemmer de nye spirer i dansk musik, til endnu en seperat liste, men her kommer de 10, fra de mere etablerede.

Jeg har mange sange og kunstnere, som jeg kunne fremhæve, for Danmark byder på virkelig mange unge, men også gode gamle etablerede sangskrivere og bands.
Min liste er lavet ud fra sange, som har vækket noget i mig og leger med sproget og måske er af ældre dato. Nogle er på dansk, nogle er skrevet på engelsk, men de er alle med danske kunstnere, som er spil dansk dagens varemærke. Listen er ikke kronologisk, da alle 10 skal fremhæves.

1: tv-2 havde fat i noget i 1985, og denne sang er inkluderet i et af de første danske album jeg hørte på drengeværelset. Senere lærte jeg at lytte, og blev klogere på teksten. Men i mine øjne, er Steffen Brandt også en af de store mestre ud i det danske sprog, og kommentarer herhjemme. Han kunne sagtens være digter, uden musikken!

2: Fielfraz, var noget af det første nyere guitarrock jeg hørte, og de fangede mig. Albummet SHINE, er synonym med min lyst til, at lære at spille guitar. Udstrålingen gemte og skreg på mere. Sangen skal med, fordi Hempler og drengene, satte gang i en ny tid med guitaren i fokus.

3: Sangen ROSE, af Kashmir rummer noget af det bedste. Det var et band, som ville mere og som i dag beviser, at de havde ret. Det er en rigtig god tekst, pakket ind i en god produktion. De unge drenge fra DM i Rock, har for længst overbevist mig, sat sig på verden og albummet travelogue er et af de bedste pejlemærker for nutidens rock. Det er et dansk Radiohead, men jeg mener det bestemt positivt, når det så er sagt!

4: Michael Falch er en af de bedste af de gamle etablerede, som jeg hælder til, og han er bestemt en top 3 sangskriver på dansk!
Lad gerne de unge komme til – Som hans datter Mathilde – men de gamle kunne noget, og kan noget. De lærer også fra sig og inspirerer,  og denne single er inspirerende. Den har en fængende og billedelig historie og jeg føler virkelig, at jeg står og ser på, når jeg hører den. Den fortjener en plads for sin maleriske og biografiske historie. Falch er også en digter og det er direkte.

5: Craftsmanship And Poetry fra Tina Dickow, behøver ikke den store forklaring. Hun rammer plet, man kan se forestillingen. For mig, var Tina Dickow en af de bedste nye arvtagere af fortællerkunsten, da hun bragede ud. Hun fik jo også hjælp af Steffen Brandt, men klarer det jo ret fint selv, og nu lader det til, at de igen slår pjalterne sammen.

6: Kasper Vinding og Lars Muhl står stærkt hos mig. Denne sang skal have en plads på min liste, fordi den er synonym med tiden omkring filmatiseringen af Dan Turells Mord i mørket og dansk drama mente det seriøst. Sangen er hentet fra serien Een Gang Strømer, og senere er vi jo kommet godt med på denne front. Den skulle med!

7: Shu-bi-dua har altid leget med det danske sprog. De er folkeeje og de har altid haft en ironisk, men dog seriøs kommentar til verden og Danmark. Man kunne vælge mange sange, over de sidste 40 år. I dag bærer Per Vers feks samme trend videre.
Legen med ord har altid lagt dem på hjerte, og det elsker jeg. Idag spilles der jo en meget populær musical i Fredericia, og snart resten af landet, med Shubbernes univers.

8: Pladen HIP, fra steppeulvene skulle bare med. Der har altid været noget magisk over den plade. Man fornemmer bare, hvordan tiden var dengang. Eik Skaløe var grundlæggende en af de førende dengang. I dag har vi jo også Stig Møller, til at fortælle og formidle. Han tilbragte meget tid med Eik Skaløe i de få år, hvor bandet Steppeulvene var til! Man er stadig ikke i tvivl om, at de år var absolut banebrydende for dansk musik. I dag er der faktisk en slags gendannelse på vej, i form af det Svendborg baserede band STEPP2, som udspringer fra bandets trommeslager, Preben Devantier. Preben er gået sammen med en ung musiker, Eik Skibdal, og de skal ud og spille alle de gamle, plus ny musik, dannet ud fra Eik Skaløes digte, med tilladelse fra Skaløes søster.

9: Militskvinder fra Kliché skal bare med. Det band og Lars HUG lagde grunden til dank rock op igennem 80’erne. Heldigvis affødte det også både bands, solister og projekter, som i dag er inspiration for arvtagerne. Og Lars er stadig i fin form, så jeg på Tinderbox festival i sommers.

10: Allan Olsen skal bare med. Han kendetegner om nogen manden fra provinsen og udkants Danmark. Han går tæt på alt, hvad der rører sig i det vestjyske, før vindmøller og bølgeenergi, blev det nyt shit!
Han er synonymet med folkemusikeren, og her kan jeg også se hele det biografiske og billedelige i sangene. Allan tager os med helt hen til cirkuset, helt hen til fiskerbåden, samt det lille hus, tæt ved kysten i det nordvestjyske. Det bedste er, at historierne er fortalt med dialekt og uden indpakning.

Her er mit bud, på god og udslagsgivende spil dansk musik, til en Spil Dansk Dag. – OPDATERET 29/10/15 : I FINDER NU LISTEN MED DE NYERE DANSKE ARTISTER I FORLÆNGELSE AF DENNE ARTIKEL – 10 fra de nye danske, som absolut også fortjener spilletid på denne Spil Dansk dag! – Se med under første playliste. 

HER ER 10 FRA DE NYE DANSKE SPIRER :