MATHILDE FALCH – ALLE TALER

Mathilde Falch – Albumcover til Alle Taler

Der er ingen, der har presset Mathilde Falch til at gå musikkens vej, men hun har insisteret på, at ville den vej. Nu er hun klar  med 3. album, som bærer titlen Alle Taler, hvor hun absolut viser at hun brænder, og kæmper, for hvert et øjeblik og for alvor fastslår, at hun har en plads på den danske musikscene.

KOM MED MIG

Sidst vi hørte fra Mathilde, foregik det bag hendes øjenlåg. Denne gang er tankerne og drømmene udvidet med endnu mere Mathilde, og endnu mere af den engang, så skrøbelige sjæl. Hun er absolut vokset med opgaven! Sangene vokser, uanset om de er personlige, eller måske foregår et sted i provinsen, langt fra basen på Vesterbro i København. Man kommer med, og man føler fortællingen helt tæt på. Mathilde har engang fortalt mig, at en del af sangene bliver til, ved at sidde og kigge ud af vinduet fra lejligheden på Vesterbro, men denne gang er det som om, at der har været så meget mere på hjerte, som perspektiverne, og dermed vinduerne, ikke kan rumme. Sangene kommer ikke bare fra hjemmets trygge omgivelser, men fra den erfaring, som mange får, når de drager ud i virkeligheden. Problemerne og virkeligheden er derude i form af misbrug, kærester, slagsmål, parforhold, familie, arbejde og you name it. Der har dog aldrig manglet ærlighed og realisme, i sangene fra Mathilde. Hun har altid været meget tæt på hendes lyttere, men denne gang føles det bare som om, at det ellers så berømte armslængde princip, er helt væk. På albummet, Alle Taler, er armslængden væk og jeg bliver rørt, og berørt, af historierne. Man kan sagtens høre, at Mathilde har endnu mere på hjerte, end blot overfladiske samtaler og tanker fra det virkelige liv. Dialog har aldrig skadet nogen, selvom visse grupper af samfundet bare tvinger andre til at lytte. Mathilde synger og stiller dagsordnen, men alle er velkomne til at lytte med, og være med. Teksterne og tankerne er nærværende, og har rykket sig endnu mere. De er ærlige, og kommer til tider helt ind i de dybere tanker, selvom sangskrivere generelt lader tankerne, være op til lytteren. Mathilde kan det der! Jeg har en favorit sang, hvor jeg overgiver mig totalt til Mathilde og resten af bandet, men jeg vil ikke tvinges til at vælge bestemte ud, for det kan man bare ikke. De er alle en klasse for sig selv og går op i en højere enhed. Jeg røber dog gerne, at sangen hedder “Hvorfor havnede du her”

Foto: Per Bix

SOLIDE TONER

Teksterne er vokset på albummet Alle Taler, men det er musikken så sandelig også. De senere år, har Mathilde haft sine faste musikere og en dygtig korsanger omkring sig, når der skulle indspilles, og når sangene senere skulle serveres live. Det kan bestemt godt høres, at tingene er ved at finde det rette element og alle taler sammen, via musikken og instrumenterne. Jeg er og bliver begejstret for den måde, som tingene de seneste år har rykket sig, for Mathilde. Under mine gennemlyt af albummet, har jeg flere gange tænkt, at hun er virkelig heldig. Hun har fundet et solidt band, der kender hendes tekster og form, og som virkelig forstår at pakke det hele ind, så livet får det beste soundtrack. Hun har det bedste hold med sig, og det kan man godt mærke. Det er dejligt at høre, hvordan det kendte livehold fra scenen, har fundet sin faste plads på dette album. Det må gerne bestå de næste mange år, med alt det Mathilde har på hjerte. Bandet forstår hende, og det er absolut kræs for lytteren, at det hele går op i en højere enhed, på efterfølgeren for den, så berømte svære to’er. Om det er Charlotte Schultz på kor, som har været med tv-2 på tur, eller Tobias Stæbo på tangenterne, der har spillet i store dele af verden. Christian Ki på hans lækre omfangsrige surfer sound guitar, eller Adam Winberg og Jeppe Thiesen på trommer og bas fra andre bandsammenhænge. De er bare suverænt gode sammen! Med de rette folk omkring sig, så skal det alt sammen nok gå, uanset hvad man skal igennem her i livet. Hold endelig fast i det, tak

Albummet, der forøvrigt er indspillet i et tidligere pornostudie i Valby, men som nu rummer et pladestudie, er produceret af guitarist Christian Ki, og udkommer 22.oktober på Mathildes eget pladeselskab, Just for the record.

Mathilde Falch, med korsangering/tangentspiller Charlotte Schultz i baggrunden i Det Bruunske Pakhus i Fredericia. Foto: Kim Søndergaard