ELECTRIC GUITARS – BROTHERS OF PASSION

For en god uges tid siden kom sommervarmen og Skanderborg Festival, eller Smukfest som den hedder nu, tilbage til mig! Jeg fik lov at gennemse Electric Guitars nye DVD ”Brothers Of Passion” – Den er ude nu, og man får virkelig sommervarmen tilbage, på en vinterdag anno 2015. 

NÅR EN BØG BLIVER VÆLTET RIGTIGT

Kan man genskabe en smuk fest, og måske genkalde minder fra en berømt jysk bøgeskov,  som for øvrigt foregik i sensommeren 2013? Svaret er ganske enkelt, ja det kan man godt. Brothers of Passion dvd’en er en ren guitar event, optaget i 2013 på Skanderborg Festival, eller Smukfest om man vil, i et fyldt telt. Det stemmer jo ganske godt overens med det fakta at begge guitarister og venner, i form af frontmændende Søren Andersen og Mika Vandborg, startede Electric Guitars som en event, hvor der blev serveret tråd fra hver deres skuffe med frø, til udplantning af mere rock, i den danske skov af et pop samfund. Frøene til rocken er igennem årene blevet plantet godt, som det ses her, midt på den danske skovbund ved Skanderborg. På denne DVD vokser træerne faktisk ud af himlen. Det betaler sig at passe sin passion, og de to frø fra guitar event, er vokset sammen til et kæmpe træ med fælles rødder, og er blevet et solidt band på de danske scener, igennem de senere år. Electric Guitars er nemlig heldigvis vokset. Jeg var dog lidt bekymret for om magien hos bandet, der også består af trommeslager Morten Hellborn, der kom fra Sørens tidligere band, og bassist Peter Kjøbsted,  som kom fra fra Mikas mange projekter, kunne fange mig når det var på DVD, og ikke live på en festival eller et spillested. Bandet er jo ikke fysisk tilstede, men kun på min skærm. Men det kan og kunne de, og bekymringen kom lige så skarpt til skamme, som en høj og loud guitarsolo fra Jimi Hendrix! De forstår virkelig at være sig selv, og tro imod deres idoler og inspiration. De kan deres historie og forstår teknikken på en god økse, som en guitar også kaldes, så selvom alle bøgetræerne i Skanderborg vist nok står der endnu, virker det til at brødrene med band, billedligt talt fik kløvet alle træerne, inklusiv blade, dette år. De kommer helt ud til mig, præcis som de gør, når de er på en scene, som jeg har været meget tæt på. De kan det pis, og energien smitter og bevares, hele vejen igennem den funklende grønne skov, selvom den synes langt væk, på en deprimeret grå vinterdag. Og udvalget af sangene er lige i skabet. Kan det virkelig passe at Østjylland, og især Roskilde, lige er blevet ramt af en uset mængde sne og orkanvinde, for jeg føler nu ikke vinteren og kulden er på vej, når jeg ser og lytter optagelserne med Electric Guitars, fra en dejlig August dag i 2013. Brothers Of Passion er det højtryk, der lige forlænger sommeren lidt, og det kan vi jo godt lide, når vinterdepressionen skal behandles. Der er tråd i den energi og det lys, som Electric Guitars plejer at levere. Måske ved i det allerede, da bandet har været langt omkring og længe omkring. Koncerten fra Skanderborg i 2013, står stærkt, og Ida Corr, er med på den lille fine båndoptager, som Mika startede med, da de hed Guitar Event. Sangen She Wants My Guitar er en fed sang med fed effekt, og er vist blevet uundgåelig til bandets koncerter.

BONUS FRA ROCKENS SVAR PÅ NIK & JAY

Denne DVD er ikke bare en koncertfilm, for den rummer også en masse kræs og bonus for nørder, samt dem, som gerne vil lidt nærmere ind på to af danmarks bedste guitarister. Man kommer faktisk pænt tæt på både Søren og Mika, og får endda til tider overraskende detaljer. For lige at blive ved koncerten, så føler man næsten, at man sidder med bag trommesættet, eller står med bassen, for der er også gjort godt brug af GoPro kameraer alle steder, og det er en fed detalje! Der er længere snakke, med mange af Søren og Mikas gode kollegaer og venner, i form af Binzer familien (Fra D-A-D) og Mads Langer, Jens Unmack, Glenn Hughes (Fra Deep Purple) og Mike Tramp, der alle har en spændende form for vinkel på Electric Guitars, samt masser at fortælle om det. Søren og Mika er jo sidemen i mange bandsammenhænge. Vi er med bagom processen og kernen i Electric Guitars, og kommer forbi den tekniske afdeling, som styres af de herres fødder, når der spilles live. Med andre ord, så snakkes der grej for alle pengene. Der er nok af vintage, men også den gode danske effektpedal producent TC Electronic,  bliver nævnt. Meget nørdet afdeling af dvd’en, og det gamle program fra statsradiofonien DR kaldet, en arbejdsplads i Danmark, har ikke levet forgæves. Bonusmaterialet tænder absolut interessen, for at se og vide mere, og naturligvis får vi både snakke om, hvad en backstagerider fra bandet indeholder, hvorfor der var brug for mere rock samt, hvorfor det var absolut nødvendigt, med danmarks længste guitarsolo. Svarene er serveret med passion, siddende i en sofa, ud fra Sørens Medley studie, og fra scenen. Men hvordan mediterer de to rockstjerner, når de ikke spiller og skal slappe af, og er det at stå på scenen, virkelig kun 95 procent af jobbet? Du får svarene, en masse lir, og to musikalske brødre, med passion for guitar rocken, hele vejen igennem denne flotte DVD. Den er gennemført, og man får set alle de humoristiske, og til tider alvorlige, sider af de to guitarister. Jeg anbefaler gerne en tur med Brothers Of Passion for dem, som elsker gennemført nørderi, dedikationen, og lader tanken blive til noget større.

Brothers of Passion  er ude nu, fra Target Records.

Electric Guitars på Fredericia Rock. Foto: Kim Søndergaard