MATHILDE FALCH – SOM BØRN PÅ NY

 Mathilde Falch er ude nu, med nyt album.

Der er sket en del i Mathilde Falchs liv, siden hun udgav sit seneste album, for små to år siden. Pt. er sangerinden på barsel og sygeorlov, grundet det faktum, at hun venter sit første barn, men hun har sideløbende, og meget længe barslet, at der var nyt album på vej. Det er bestemt mange nærlyt værd, så er det sagt!

Fokus på historien

Det nye album, der bærer titlen Som børn på ny, har været ude i en god måneds tid, og varsler en ny epoke i Mathildes flotte arbejde med musikken og sangene, samt den fremadstormende karriere, og det rummer nye skønne sange, med dybereliggende tekster.
Man skal ikke tage fejl, af Mathildes fremragende ordspil, og ikke mindst ærlighed om fortiden, fra de tidligere albums, for dette findes stadig, men der er bare lige blevet bygget et lag mere på sangerindens kunnen, og viljen til, at ville dette projekt, og det at gå trobairitzens, og sangskriverens vej.
Det nye album, som følger op på albummet, Alle Taler fra 2015,  rummer virkelig flotte tekster, både om det at vente en helt ny fremtid, og arbejde med den fortid som stadig spøger, men som hele tiden får frit løb, igennem alle de sange, som Mathilde efterhånden har fået givet os lyttere. Fanskaren og P4 kan heller ikke tage fejl af, eller overse, at Mathilde Falch efterhånden er og bliver, en del af den gode nye danske musikscene.  Mathilde vil mere og mere, men samtidig er hun ved at være en af de store nye, når det kommer til flotte ærlige ord, omhandlende livet, i med og modgang. Skid på systemet, det etablerede, og spring ud i terapien, som det er, at skrive og fortælle, frit fra hjertet. Ordene og teksterne, bliver bare bedre og bedre med årene, og står stærkt på dette nye udspil, og andet er der ikke at sige til det. Det virker, og det rører mig til stadighed. Den indspillede vokal, bliver også mere og mere nysgerrig, og meget mere etableret, når man lytter med, men samtidig er det stadig den Mathilde Falch, som vi kender. Stærkt gået! Den vokale præstation fejler stadig intet, og de leveres med stærkt indtryk, og indlevelse. En indlevelse, som stærkt henleder en, til mange årtiers toneangivende sangerinder.

Fed produktion, og lækkert kollektiv

Teksterne kan ramme omgående, men oftest er lydbilledet også med til at skabe et stærkt album, og albummet er stærkt skruet sammen. Lyden bliver også mere og mere etableret, på den fede måde, men bevarer samtidig varemærket, fra solodebuten, frem til nuværende øjeblik, anno 2017.
Mathilde Falch har dygtige musikere, og en lige så dygtig keyboardspillende korsangerinde omkring sig, når bandet går live, og de seneste års hårde arbejde fra de danske spillesteder, må være taget direkte med ind i studiet, da albummet Som børn på ny, blev til. Det høres tydeligt på dette album, hvordan hele sammenholdet og kollektivet fra landevejen, er taget med i studiet, og alle tager deres personlige præg med på indspilningerne. Selv Mathilde Falchs berømte far, Michael Falch er med inde over visse sange, men den må i selv gætte jer til. Det er spændende og ganske fantastisk! Albummet er gennemtænkt, eller også er det faktisk ikke, og måske har det været spontant, når der har været arbejdet med det. Ingen ved det rigtigt, men der leveres virkelig, hele vejen, og lydbilledet bevares, i den stil vi kender Mathilde. Måske er produktionen endda blevet en smule mere voksen, eller en smule mere vovet, når undertegnede lytter. Fakta er, at energien i sangene er der, og det banker bare ud, lige fra første track, og alle tracks er produceret og pakket fedt ind. Albummet virker, og det virker samtidigt lidt dystert, uden helt at være det. Der er nemlig lyspunkter hele vejen igennem, men “Den mørke Mathilde lyd” bevares i helheden, og det er fedt. Det hele skal jo passe til teksterne, og det gør det i den grad. Jeg blev hurtigt fanget, og blev atter engang suget ind i Mathilde Falchs verden, på godt og ondt, med den fornemme lyd og produktion, og den spilleglæde, der ligger for dagen, lige her og nu. Det er så populært, at være barn af en stor kendt dansk musiker for tiden, men tag ikke fejl. Nok er Mathilde ud af en musikalsk fortid, i kraft af sin far, men hun kører mig atter engang rundt med de selvdyrkede, og selvstændige lyriske takter, hånd i hånd med produceren Christian Ki Dall, som faktisk er Mathildes faste guitarist. Han kender om nogen hele projektet, og kender vejen, lyder det til! Det er nutid, blandet med 70’ernes eufori. Mathilde og bandet, giver mig ganske enkelt gåsehud, når det kendte lydbillede fra hovedpersonen, atter engang trækker kraftigt i mig, og samtidig giver mig en wow oplevelse.

Herunder forefindes en af mine favoritter fra albummet, nemlig sangen Som børn på ny. Dette er fra Mathilde officielle Youtube kanal. Albummet er ude nu på vinyl, cd, download, samt stream. Mathilde Falch genoptager sin turné med bandet i 2018, efter endt barsel, og her vil albummet ganske sandsynligt, være godt repræsenteret.