JUNCKER – WALLENBERG

Juncker er klar med et nyt og specielt singleudspil, der udkommer fra Target Records, den 19.April. Der er ikke meget Mogens og Karen over den, men alligevel fortæller den en vedkommende og nutidig historie, og det skal den også, da det er den kommende titelsang, til ”Kurs mod Nord”- Beha familens nye rejseprogram, der har premiere i påsken. Og Juncker gør det igen.

Smittende tekst og godt budskab.

Teksten er fin, og forfinet, så den passer til livet, og de rejser, som familien Beha, fra rejseprogrammet ”Kurs Mod Fjerne Kyster” nu skal ud på, i de kolde nordlige vande, hvor de denne gang sejler i deres nye skib. Skibet hedder nu Wallenberg, og dermed er titlen på sangen i hus. Altså kommer vi igen til at høre om rejsen, samt skibet, når vi tænder tv’et, eller lytter til sangen. Man rejser sig, man bliver et med livet og havet, og kroppen er mest skabt af vand, og hele sangen er opbygget omkring de rejser, og tanker, som familien Beha denne gang oplever, eller havde tænkt at opleve. Ja der er også strejf af dråber, af de tanker, der flyder under vandet, når der dykkes med hvaler i stilheden, langt oppe nord på. Hvor sangen Havana, var lidt mere flyvsk og let, er denne single lidt mere tung. Det er dog mest i teksten, som er mere fyldig, men musikken er også dejlig nordisk, og som skabt til det gode solide jernskib Wallenberg, der vejer godt op mod 70 tons. Man får bestemt lyst til at rejse igen!

Om sangen fortæller Juncker selv :  – Det er klart det er en kæmpe opgave og en stor udfordring at lave sådan en sang, ikke mindst i kølvandet på ”Havana”, som jo blev et ret stort hit og allemandseje. Der er jo en masse forventninger og samtidig en masse ting, som adskiller den nye serie fra den gamle, som jeg skal forsøge at presse ned i et par minutters musik, men som altid har jeg egentlig bare lukket øjnene og skrevet det, der faldt mig ind. Noget af det, der kendetegner den nye serie, er groft sagt, at denne rejse ikke blot er endnu en oplevelse af og fantastisk formidling af verden, men også rummer en portion forholden sig til verden, idet rejsen mod nord byder på tydelige konsekvenser af klimaforandringerne. Og Wallenbergs tunge motorik har også sat sig i et andet musikalsk udtryk. Hvor ”Havana” havde et meget glidende, vindbåret sejlskibs lethed, har ”Walllenberg” en tungere muskulatur og måske lidt mere tyngde på tekstsiden. 

 – Da jeg udgav mit seneste album ”Globus NV” for et års tid siden, kontaktede jeg Mikkel Beha, om han havde lyst til, at jeg kom og spillede ”Havana” og nogle af mine nye sange for at præsentere mit nye album i forbindelse med hans foredrag landet rundt som en slags opvarmning. Den var han med på, og det var Theis og Emil også. Undervejs faldt vi i snak, selvfølgelig, og jeg kunne ikke dy mig, da det gik op for mig, at et nyt skib så at sige var sat i søen, og jeg spurgte, om jeg måtte prøve at lave et uforpligtende bud på en sang til deres nye tv-serie. Et par uger efter mødtes jeg med Emil i Medley Studiet, som var meget tilfreds med sangen og straks fik spillet den for sin familie og tv-holdet, som alle synes sangen var den rette. Forinden havde jeg haft et par telefonsamtaler med Emil om seriens og indirekte sangens indhold, så jeg havde et lille kompas at navigere efter. Jeg kan huske en dag, hvor jeg luftede min hund, hvor jeg talte med Emil, og vi kom til at tale om alt det der med, at vi er lavet af vand, vores blodårer ligner træers grene og trækronerne vores bronkier. Og den organiske sammensmeltning fortalte Emil, han netop oplevede, når han dykkede i Ishavet med hvaler og når han stod ved roret. Og det var også dette element, der bl.a. drev ham som motivation på endnu en rejse for, på baggrund af den tætte tilknytning til naturen, havet og dyrelivet, at fortælle i endnu et program, at alt så at sige er forbundet. Og så var jeg ligesom i gang med teksten – ”Vi er i samme båd på et gammelt skib. Jeg kan mærke havets bølger i mit blod slå mod skrænten af min hud”, fortæller Juncker videre om sangen. 

Nordisk harmonika og harmoni. 

Juncker har arbejdet sammen med produceren Jakob Groth, der også har produceret hans seneste fine album, Globus NV, og man kan bestemt godt høre, at makkerparret er vant til at skabe ørehængere sammen, for det er en ørehænger. Herudover arbejder Juncker også på et projekt, kaldet Mynsterland Øst, hvor folkemusikerne Mathæus Bech og Justine Boesen, deltager på henholdsvis Kontrabas og Harmonika, så de er med på denne sang. Det er godt set at smide dem med ind over, set ud fra historien, og ud fra det danskerne (sikkert også Mogens og Karen) nu skal se, og hvor kursen denne gang er sat til, men det er også gennemgribende og gemmenarbejdet. Sikkert lige så grundigt, som det gode skib ”Wallenberg”, der har været i dokken i Frederikshavn, op mod rejsen. Man hører tydligt et velsmurt maskinrum, man ser en stolt kaptajn på broen, øverst oppe på skibet, og man fornemmer de store indtryk, og spændingen, når man lytter sangen. Juncker kan det bare, det med den danske lyrik, og det med at få det hele, smeltet sammen på en smagfuld måde.

I kan læse teksten lige her, samt lytte lidt toner fra sangen herunder. Programmet ”Kurs Mod Nord”, har premiere på tv2 den 22. April, og Junckers single, kan høres og downloades fra 19. April, via diverse afspilningsplatforme.

WALLENBERG
I et land med lange nætter
så klare som krystal
hvor livet det begynder
kan jeg høre dit hjerteslag
Og alle mine drømme
dem tager du med
ud hvor verden ender
hvor de sidste fugle er
Vi er i samme båd på et gammelt skib 
og dit navn er Wallenberg
Jeg kan mærke havets bølger i mit blod
slå mod skrænten af min hud
i mine fingre 
i mine tæer
Vi er i samme båd på et gammelt skib
Jeg kan mærke det indeni
Når isen den slår gnister
i et hav højt mod nord
synger hvaler højt i kor
dit navn Wallenberg
I alle verdenshjørner 
på en kuglerund planet
står jeg fuld af længsel
Ingenting er mere værd
Vi er i samme båd på et gammelt skib 
og dit navn er Wallenberg
Jeg kan mærke havets bølger i mit blod
slå mod skrænten af min hud
i mine fingre 
i mine tæer
Vi er i samme båd på et gammelt skib
Jeg kan mærke det indeni