ESBEN KRONBORG – ESBEN KRONBORGDer er gået rundt regnet tre år, siden vi sidst hørte, fra den gode jyske musiker og sanger Esben Kronborg. Nu er stilheden forbi, og denne gang er de engelske tekster, byttet ud med danske. Det klæder Esben.

Rejse i tiden

Da jeg først tødte på Esben Kronborg, var han opvarmnings-act, for guitaristen fra Magtens Korridorer, Niklas Schneidermann, hvor mange af Esbens personlige historier, blev leveret på skønneste måde, i den lille time han stod der, iført hans guitar og mundharpe, og sang på engelsk, med et par albums i babagen. Nu er Esben Kronborg ude med et helt nyt, og selvtituleret album, og det er som om, at det klæder Esben rigtigt lækkert, at synge på dansk, som han netop er overgået til. Man forstår måske også den dybere mening, nu hvor det klare flotte danske sprog toner frem. Jeg var egentlig ret så ready til, at fortsætte med det engelske, men ved nærmere lyt, så står teksterne og musikken på en skarp måde, og stærkt som en klar stjernehimmel, når der synges på modersmålet. Og når snakken falder på stjerner, så bør dette album flytte Esben langt, og klart, op på den stjernespækkede himmel, blandt de andre lysende kendte stjerner, der tager tingene seriøst, og som vil det. Han har dog hele tiden været på vej!

Det er ikke en marsmission, men en god rejse til månen, med nogle vigtige elementer undervejs. Men skal vi til Mars, så skal Esben med, da han kandiderer til lange undersøgende missioner, når det kommer til hans håndværk. 

Især står sangene Stikkende savn, I Silende regn, samt Troende tvivler, ret stærkt. Det er solidt håndværk! 

Esben Kronborg er allerede en ganske etableret sangskriver på de danske scener. Foto: Kim Søndergaard

Musikalsk makkerskab

Esben har bestemt, og forlængst, fundet melodien, men denne gang har han, som han også selv har berettet, sadlet om, og lagt tingene i orden på hylden. Han har pillet dem ned igen, stykke for stykke, med et andet syn på tilværelsen. Tilværelsen har været god ved manden, der godt kender sine arrangementer og sin måde at omgåes en god pop og rocksang. Han har tilmed fundet en del nye fine musikalske legekammerater ude på den spirende, samt den etablerede danske musikbranche. Det klæder i den grad Esben, og han lyder rigtig skarp i produktionen, som dog stadig lyder som Esben Kronborgs varemærke skal. Man tager ikke fejl, Esben tager ikke fejl. 

Der er godt skrald på produktionen, som er ganske flot afstemt med teksterne, det som de kan, og det de gør ved lytteren, og det er jo ofte en balancegang på knapperne, men her har man ramt plet, i forhold til at få det bedste ud af de danske tekster. Mesteren Lars Skjærbæk, kendt som medstifter af bandet Inside The Whale, samt guitarist hos Tim Christensen, kender Kronborg ganske godt, og holder fast i det gode kendskab, og musikalske makkerskab. Det luner, og det har det altid gjort med de herrer.

Instrumenteringen sidder også lige i skabet, og det ene understøtter fint det andet, og der er faktisk ret interessante toner og takter, gemt i alle rillerne på dette album.

Se video fra albummet, lige her :