PAUL EASTHAM – NORTHLANDER

Jeg har sniglyttet et længe ventet album fra den britiske sanger, sangskriver, samt producer Paul Eastham. Northlander, hedder albummet, som har været undervejs i indtil flere år, og som har været lidt af en rutsjebane at få ud. Det har så absolut ikke gjort kvaliteten mindre!


Solidt træk
Paul Eastham, som har boet i Danmark i mange år, har udgivet en god håndfuld soloalbums, som mest smider vægten hen på det instrumentale, og de hælder næsten altid hen mod Hebriderne på de britisk/skotske kyster, og hen over oceanerne, men der har også været ture med tog og hymner til gamle krigshelte. Paul spænder bredt i fortællingen, via hans kendetegn, som er klassiske produktioner på hans klaverer, men vi kommer i den grad hele paletten rundt. Der er også personlige træk på dette album, da Paul har været gennem en stejl Corona-krise som mange andre musikere, og ting der har berørt ham dybt i hjertet, på den familiemæssige front. Corona-krisen gav vist også sidste spark, til at få albummet gjort færdigt, men der er arbejdet lige så perfektionistisk som altid, når man har med en international sangskriver og komponist at gøre. Selve styrken er klaveret, den historiske viden og det visuelle udtryk, som Paul kan til sidste punktum, og styre med musikken. Det hørte man allerede, da han arbejdede med sangerinden DUFFY i hendes spæde dage. Det er også en stor styrke, at Pauls gode ven af huset, Finlay Wells er med ind over. En guitarist i Mark Knopfler størrelse!

COAST, med frontmand Paul Eastham og guitarist Finlay Wells, på scenen i Tøjhuset, Fredericia. arkivfoto: Kim Søndergaard

Stærk produktion
Albummet har som sagt været længe på vej, fra start til slut, og er delvist kommet til verden i samarbejde mes hans faste makker, Guitaristen Finlay Wells, der også huserer med Paul i bandet COAST. Albummet er blevet til i samarbejde med fans og dedikerede donationer, via patreon fællesskabet, som er en løbende donation til Pauls arbejde, fra hele verden. Men det stemmer også godt overens med en stjerne af international klasse. Albummet er af international klasse, men nok mest til de dedikerede, og selvom der vil være en sammenhæng med hovedprojektet i bandet COAST, er albummet NORTHLANDER alligevel et stykke fra den ultra keltiske kemi, men Paul kan og vil ikke slippe sit ophav, og det kan man sagtens høre. Der er i den grad blevet arbejdet med samtlige tracks, så man kommer hele vejen ind under huden på historierne, og ind i hovedet på Paul Eastham, når han er bedst bag pulten i sit hjemmestudie, samplestation. Klaveret står som altid skarpt, og de store komponist genistreger, udebliver da heller ikke, hvilket gør albummet til en fornøjelse at lytte. Der er også masser af strygere, samt store trommesektioner, og den klassiske keltiske fløjte. For undertegnede er det enormt fredfyldt, og nærmest en mediterende session, fra start til slut. Og sådan er det med Paul og hans historiefortælling, via lyd! Alle instrumenter sidder hvor de skal, men der er naturligvis altid et punkt, hvor det kan trække lidt med i gear, men generelt er alt skåret helt som det skal, når man har med en musiker, sangskriver, og producer som Paul at gøre. Man bliver suget med ind i en skøn og lun tidslomme, hvor musikken sætter kurser for lytteren, sammen med Paul, der står solidt på broen af det gamle træskib! Det er bestemt ikke COAST, men det skal det heller ikke være, når det er solo og det er Paul, der dykker ned i sine flotte tanker og toner, som altid vil hænge fast i manden.


NORTHLANDER udkommer inden længe, og enkelte fans af musikken, får endda leveret specielle pakker, sammen med albummet. Et album, som også krediterer alle de trofaste fans, når man åbner den medfølgende booklet. Se den officielle video fra det kommende album lige her. Sangen omhandler en meget svær tid, og her kommer vi virkelig ind under huden på Paul.