JUNKER – LÆNGERE NEDE AD VEJEN

JUNCKER – eller Christian Juncker, er ude med opsamlingsalbummet, Længere nede ad vejen, der spænder over 25 års sange.

I dag udkommer en slags længe ventet opsamlingsalbum fra Juncker. Ikke bare en slags, men et godt et af slagsen, som fint slår en krølle på 25 år, ude på scenerne og spillestederne, og i musikværkstedet. Albummet er langt mere end Mogens og Karen, samt Havana, og enkelte sange er endda blevet om arrangeret, og det klæder Juncker rigtigt fint. 

Sidste år skulle have været en fest for Christian Juncker, der skulle rykke land og rige rundt, og fejre sit 25 års jubilæum som sanger og sangskriver, men det satte Corona virus desværre en grundig stopper for, både for Juncker personligt, men også for planerne om en turné og hele fejringen. Men planerne blev ikke droppet, og derfor kan vi nu alle lytte med på nye sange, om arrangerede sange, og alle dem vi kender, eller måske ikke kender helt så godt. Status er, at der virkelig er noget at hente, længere nede ad vejen, lige efter Mogens og Karens store tjørnehæk. Det hele lysner, og M og K har fået studset hækken, og været ude og rejse, og har fået set lidt mere til alle de andre på vejen. Ja altså, hvis man nu skal smide en slags anker over til dette fine vel støbte opsamlingalbum, og til Mogens og Karens og danskernes hverdag, så er det vist sådan det skal være. En status på livet, en status om, at slå en streg i sandet, eller trække en ny kølvandsstribe i vandet. Der er ikke megen ny lyd over Juncker, men det gør heller ikke noget, for Juncker er Juncker, men samtidig er der alligevel udvikling og opblomstring i lyd og billede, og det skulle da også være underligt, hvis ikke man skal kunne høre 25års produktioner rykke sig. Hele vejen igennem de 22 sange, er Juncker styrket, og hver sang har sin plads i hans liv, eller i danskernes liv. Alle danskere med hus og have, kan vel nikke genkendende til Mogens og Karen historien, og måske står den i virkeligheden ret godt i kontrast til 2021 livet bag hækken. Måske er vi endda blevet lukket endnu længere væk fra livet på vejen, udenfor vinduerne, eller hækken! Når jeg lytter albummet, skæring for skæring, så fremkommer indtil flere billeder fra livet og omgivelserne og oplevelserne, og det har Juncker i mine øjne altid ramt plet med. Sproget har også altid været fantastisk. Derfor er dette album på sin plads. Tilmed er det sat fantastisk sammen. 

Nye sange fra fabrikken

I løbet af de 25 år, har Juncker faktisk også haft sange liggende i skuffen, som aldrig fik glæden af højtalerne, men det bliver der rette op på med dette album. Det kan forekomme utroligt, at udkomme med et greatest hits album, når man nu ikke har sange nok til det! Det har Juncker nu heldigvis ingen kvaler med at finde, og nogle sange og hits har desværre også måttet udelukkes af rettighedmæssige årsager, hvilket er synd! Jo altså, Christian Juncker er en yderst produktiv mand og sangskriver, som er andet end eventyrene med det gode skib Havana, og historier om naboerne fra barndomshjemmet i Odense. Læg dit hjerte i min hånd, Han tager sit dankort frem, Fra Brønshøj til Paris, er blot nole af de flotte historier, som der er blevet plads til, og så lad mig da lige nævne igen, at Christian Juncker er meget mere, end Mogens og Karen, og med hensyn til dette album, samt den aflyste turné, så er der også plads til Junckers gamle bands, Junior, samt Bloom. Det er med andre ord, ikke sidste nat på fabrikken, men også stadig tid til nye sange fra fabrikken. Der er blevet plads til sangen Så blev det sommer igen fra tiden i bandet Bloom, samt sangen På flugt fra alting, fra tiden omkring bandet Junior. Disse sange kan lytteren garanteret huske fra dengang P3 spillede rigtig musik….

Gæster og ny indpakning

Lytteren vil muligvis kunne genkende de sidstnævnte sange fra Bloom og Junior, men sangen På flugt fra altid er blevet opdateret til en 2021 version, men man husker den tydeligt fra fortiden. En af sangene fra albummet har sneget sig langt ind bag i skuffen, men er blevet hevet op igen, nu hvor vi skulle med længere ned ad vejen. Melodien til åbningssangen, Mintgrøn sommerfugl, som er en af de helt nye, har faktisk 20 år på bagen, så man skal ikke sige, at kreativiteten og kvaliteten ikke er der i bagkataloget. Det er faktisk en rigtig smuk sang, så det var godt den blev hevet ud i lyset igen. Når vi er ved det nye og 2021, så har sangen Mogens og Karen faktisk også fået en overhaling, som man siger i skibsprog. Det klæder den bestemt at blive pakket ind i klaver og en dejligt velspillet halvakustisk guitar. Endnu en perle af nyt på albummet er sangen Evigheden mellem os, hvor Juncker har fået bysbarnet, eller naboens knægt, nemlig musikeren og sangskriveren Andreas Odbjerg med ind over. De har i fællesskab flettet en opdateret version af Junckers lyd sammen, uden at det vælter og afviger stort, og det er ret godt og lækkert ramt. Odbjerg er et melodisk og musikalsk godt match til Junckes univers. Vi må bestemt heller ikke glemme de kendte perler af sange, som vi alle kender fra den altid behagelige tv familie og Kurs mod fjerne kyster, Kurs mod nord og herhjemme fra. Vi bliver hjemme i år, Havblik, Havana og Wallenberg. Jeg får bare udlængsel, og de sange kan virkelig også noget. Juncker har styr på det på det, og har haft det i mange år. Kom bare med. Det hele gemmer sig længere nede ad vejen.