PETER SOMMER – PSPHPT

Af Kim Søndergaard

Det seneste udspil fra Peter Sommer er vedrørende, inspirerende og charmerende, og så velspillet og indsunget, at det nærmest er lidt for overvældende. Det overvældende består i kunsten, som er helt inde og røre ved lytterens sjæl. PSPHPT er et enestående album! 

Forestil dig, at du kører på en midtjysk motorvej meget tidligt om morgenen. Solen er endnu ikke stået op, det er dundrende mørkt, og der er ikke en bil i miles omkreds. Kaffen damper i kopholderen, og motoren på den gamle Mazda 626 GLX spinder som den skal, alt imens kassetteafspilleren skratter en smule, imens den afspiller en mørk, men samtidig også klar stemme ud af de fire højtalere, der er akkompagneret af et yderst smukt piano. Man flyver afsted, man svæver solidt hen over den sorte og let våde asfalt, imens striberne på vejen banker en slags beat afsted udenfor i mørket. Der er volumen på! Det er lidt den fornemmelse jeg har, når jeg lytter til de 12 flotte sange fra Peter Sommers store bagkatalog, der nu er pakket skrabet godt ind. Det nye album PSPHPT, som er indspillet i samarbejde med Peter Sommers gode ven, og Danmarks pianomand nummer 1 Palle Hjort, rummer så meget energi og essens. 
Med energi og essens menes, at der er så meget energi til at tænde eftertænksomheden, og man kommer virkelig ind bag essensen af Peter Sommers sangskrivning og tanker i livet, og man kommer helt med ind i maskinrummet. 

Stort udvalg, stort udslag 
12 kendte sange fra bagkataloget, som er nøje udvalgt, og flot udvalgt, under Corona lockdown tiden, eller en anden tid, som man vel også kalder det. Sommer og Hjort er dernæst gået igang med at flå sangene fra hinanden, og skrælle dem ned til en mand og hans tangenter, sammen med en mand og hans stemme. Det er så godt! 
Man bliver rørt når man lytter til sangene, der får en helt anden klang, og som pludselig står klart, når der ikke er solid guitar, skrigende orgel, bas og tromme med ind over mekanismerne. Det er bare Palle, Peter og så lige et par input fra de gode venner af Peter Sommer, nemlig Søren Huss, samt Mikael “P6 beat” Simpson. Herudover er den internationale stjerne ud i strygere, Davide Rossi også med inde over, og fylde lidt op med sanser til ørerne. Det er klasse arbejde af Davide, som også har arrangeret og komponeret til Coldplay. Der er kvalitet over dette stille album, som bestemt ikke står stille, men fortæller sangene dybt inde fra Peter Sommers hovede, tanker og idéer. Jeg nyder hvert et ord, hver en fortælling, og hver en klang på PSPHPT, og kunne egentlig godt have brugt et slags dobbeltalbum, for der er bestemt plads til mere, når Sommerens sange summer af symfonier og sjæl. Det klæder i den grad de enormt flotte ord, som pryder Peter Sommers univers. Tak fordi vi måtte komme med ind til kernen i troubadurens verden. 

Lyt også tidligere podcast med Peter Sommer lige her