MUSEUM RAGNAROCK ROSKILDE

Museum Ragnarock i Roskilde. Foto: Kim Søndergaard

Af Kim Søndergaard

Her på sidens er jeg ikke for fin til at nævne en god kulturel oplevelse, eller anmelde en god kulturel oplevelse. Der er altid en vej ind til musikken, enten via albums, streaming, koncerter, eller radio. Men også via museer. Jeg har besøgt museet Ragnarock i Roskilde, som er danmarks museum for rock, pop, og pigtråd. Ja faktisk hele musikhistorien. Er det entréen værd? 

Om du besøger stedet via tog, bus eller bil, så finder du nemt Rabalderstræde i Roskilde, og når du først nærmer dig, så kan du absolut ikke undgå, at vide du er på rette vej. Den ikoniske guldkasse af en bygning, som er rammen for museet, skinner over hele det gamle industriområde, og man er så absolut ikke i tvivl om, at man er på rette vej. Allerede fra første øjekast, bliver man nysgerrig på mere. 

Ved ankomst aner man med det samme, at dette sted emmer af musik og kultur, og man bliver mødt af yderst venligt personale i forhallen, hvor du også finder cafe og en shop, med diverse merchandise, primært fra danske artister og bands, og fra en de bærende dele af museet, nemlig Roskilde festival. Entréen til 110 kroner er ret overkommelig for de fleste, og jeg synes bestemt ikke det er for dyrt, når man finder ud af, hvor meget man får for prisen, inde i de mørke og spændene lokaler. Der er allerede plus der! 

Selve udstillingerne er lidt spredte, og går over flere etager, og man arbejder sig oppe fra og ned. God motion til toppen, men der er naturligvis også mulighed for elevator. Introduktionen til selve udstillingen får du allerede fra du betaler, og personalet hjælper dig godt igang. Jeg mangler lidt et slags kort over udstillingen, eller retningen man kan vælge at gå rundt, men det klares også fint pr. Intuition, og man får stadig en masse ud af oplevelsen. Det skal nævnes, at jeg heller ikke spurgte til en slags guide/kort over museet, og vil man have en guidet tur, så kan man også få det som gruppe. Se mere på deres hjemmeside. 

Man bliver som sagt taget godt imod af det smilende personale, og man bliver sat godt ind i tingene, så bare kig ind uden frygt for oplevelsen. Under mit besøg, kunne man også lege med som en slags quiz, hvis man vil opleve livet som rockstjerne. Fin gimmick, hvis man spørger mig.Herfra går det op, op, op. 

Foto: Kim Søndergaard

Der venter en speciel oplevelse fra første dør øverst oppe, og her åbnes kulturskatten af musik og kultur virkelig op, i form af alt fra det man ikke lige tænker over, som en del af livekoncerter, med mindre man er en “musiknørd” som jeg. Lys og magi, som jo bliver en større og større del af en koncertoplevelse i disse år, men som også allerede har været en del af det hele fra de spæde dage, herhjemme som i udlandet. Malerisk oplevelse! 

Den maleriske oplevelse fortrænger sig heller ikke på Ragnarock, da man selv kan få lov at prøve at lege med lys og lyd. Det er faktisk hele ingrediensen af museet, at man også kan se og røre en del af udstillingen. Man bliver opslugt af det hele, og er en del af det hele. FEDT! Man bliver underholdt, lige fra start til slut. Desværre er det en smule forvirrende, at finde rundt og videre, men der er dog system i tingene, og man kan nu også bare taget det som jeg, et sted ad gangen, og måske en runde mere, hvis man nu har overset noget. Men lidt mere overblik kunne man godt ønske sig. 

Foto: Kim Søndergaard

Mit hovedmål for besøget var at se bandet tv-2’s hjemmestudie, der er et nyt tiltag og en ny flot historik til museum Ragnarock. Jeg er, som nogle måske ved, kæmpe tv-2 fan og har også været en slags hoffotograf for bandet i mange år og udgivet fotobogen Live i digternes land sammen med bandet, og derfor var det et must, at ligge vejen forbi Roskilde. Hele bandets gamle intakte studie fra baggården i Aarhus, er opstillet næsten 1-1 og man træder direkte ind i “troldmandens” værksted, og her kan man også få en interessant en på opleveren. Der er de gamle legendariske båndoptagere, den store mixerpult, samt en masse små fine detaljer, som man kan beundre længe, og vende tankerne med. Er man fan, så SKAL du som læser forbi, det skylder du dig selv. 

Der er mulighed for at arbejde med sange fra den periode, hvor der blev indspillet i Have a Cigar studiet, som det retteligt hedder. Små mixerpulte, er forbundet til højtalerne på den store legendariske konsol, og der er historie og gennemgang af stort set alt. Her kan man virkelig sige, hvis genstande kunne tale, så var der helt bestemt masser af historier i det hjørne, hvor studiet er placeret. Jeg elsker det, jeg er vild med det. TAK tv-2, og TAK Ragnarock, fordi i fandt sammen. Jeg kommer bestemt igen. Det er også som om, at det hele ikke er helt færdigindrettet, men det kan være jeg er galt på den, men tror der kan komme mere ud af det. Det er også meningen, at man på sigt skal kunne bruge studiet. Magisk og dejlig tanke. 

Foto: Kim Søndergaard

Og så vil jeg da lige opfordre til, at andre bands eller artister, eventuelt også kan komme på tale på denne flotte måde. I samme område forefindes der også en vokalboks til vokal indspilninger, og et komplet hjemmestudie, med tilhørende historier om artister, som har indspillet i deres soveværelse, på et kollegieværelse, et toilet, eller andre små steder. Det er ganske interessant læsning og en sjov oplevelse. Der er guld at hente her. 

Foto: Kim Søndergaard

Videre rundt, så skal man ikke glemme hiphop og punk kulturen, og rockens indtog i Danmark, og det gør de heller ikke på Ragnarock i Roskilde. Vil man se, om “vores” legendariske rockfather Peter Belli faktisk mødte op til retsmøde vedrørende optøjer og pot, så går man ikke forkert. Der er generelt mange flotte effekter rundt på etagerne, det skal de have, og som jeg læser det, så er der plads til mere, og der skal nok komme mere til af der slags. Du kan også se prototypen af D-A-D/Stig Pedersens raket bas, eller stikke forbi og se hvordan Gasolin lavede lydeffekter på scenen i de store dage. Det er så dejligt nørdet, hvis man spørger en musikelskende mand som jeg. 

Foto : Kim Søndergaard

Til slut må man absolut heller ikke glemme, at man er i Roskilde, og den føromtalte Roskilde festival er en stor del af museet, så man kan komme helt ind under huden på denne, med alt fra den store frivillighed, den store fest, efterfesten, indgåede kontrakter med bl.a U2 og Bob Marley. Disse kontrakter fangede mig med det samme, men kig selv forbi og få nogle overraskende historier vedrørende dem. Hele delen med festivalen er en stor og flot oplevelse, og den er stat rigtigt godt op, og måske kan man være heldig at finde sig selv midt i en sommer på dyreskuepladsen, eller bare lytte med, og få sjove flashbacks til en lejr man måske har rullet rundt i engang.

Du kan faktisk også selv lave dig egen festival plakat, og du kan købe den med hjem når du ender hvor det hele startede, hvis dette ønskes. Om ledelsen fra festivalen kigger med, ja det må man jo se, men det er ihverfald en sjov måde, at få nogle gode kendte som ukendte musik navne i spil til. Om jeg satte Radiohead, tv-2 og BLUR på plakaten, jo det gjorde jeg nok…Sjovt som tiden går, når det kommer til et 40 år ungt dansk band fra Aarhus, som jo engang solede sig i Roskilde. Er det virkelig SÅ længe siden! 

Foto: Kim Søndergaard

Det er ret sjovt, og du kan samle inspiration fra alle årene i Roskilde, da alle festivalplakaterne er plastret op på en stor væg. Der er bare ingen tvivl om, at Roskilde Festival har en lang og stærk og flot historie. Det samme får Ragnarock også, og der er plads til endnu mere.Man må ikke snyde sig selv for gårdhaven bag receptionen og velkomstområdet. Her finder man bl.a Gasolins gamle amerikaner bil, som de rullede danmark rundt i, og man fornemmer glæden ved den gamle vogn, og man får endda en gammel hemmelig sang fra bandet, omhandlende denne flotte amerikanske dame af en bil. Smukt. 

Hele caféområdet virker indbydende, og man kan bestemt godt være sulten, efter man har besøgt og nørdet alle udstillingerne fra top til bund. Man bliver om ikke andet, sulten efter mere. Der er også en fin lille shop, med diverse effekter fra festival til artister og bands, og man kan faktisk godt blive en smule fristet, så husk lige opsparingen! 

Alt i alt er museum Ragnarock i Roskilde gennemført lækkert, selvom det stadig er en smule upoleret og står lidt råt, men det er alle pengene og tiden værd, både som Roskilde festival, rock og pop musikalsk interesseret, som jeg ER, men også som kulturelt interesseret. Man kan faktisk lære noget, og besøget sætter alle sanser igang. FLOT! 

Ragnarock, Rabalderstræde 16, Musicon, 4000 Roskilde