Nik & Jay – JELLING MUSIKFESTIVAL 2023

Nik & Jay på scenen ved Rock Under Broen 2017. Arkivfoto : Kim Søndergaard

Kan man egentlig nogensinde få for meget af to drengerøve fra København, og som jo så samtidig er to voksne mænd, som giver gaver ud? Svaret skulle findes på Jelling Musikfestival torsdag aften, da Nik & Jay lukkede den store scene af, som Malte Ebert åbnede dette års festival på. 

De voksnes rækker

Der var fuldt hus foran store scene torsdag aften, da popidolerne Nik & Jay gik på scenen, og gav et brag af en koncert, hvor alle de store ballader og kendte pop hits blev langet ud over scenekanten med utrolig skarphed, som var det et schweizer ur. Man kan simpelthen kun have fuld respekt for de to herres karriere og taget i deres fans, som faktisk synes at gå fra generation til generation her i 2023. Der var pakket med hylende teenagere, dem der var lidt yngre, og så generationen, som tog de herrer i hånden, da de fik deres gennembrud for to årtier siden. TO årtier!  Denne aften var som om alting var magisk, hele vejen rundt. Der blev tændt lys i nærmest samtlige mobiltelefoner, og græsmarkens jord skælvede, da der blev hoppet op og ned, og frem og tilbage. 

Nok har Nik & Jay ikke været aktive på de store scener siden 2019, og syntes fulde af energi denne aften på Jelling, hvor blæsten havde godt tag i lyden, men man alligevel fik en ganske lækker oplevelse. Sådan er festival under åben himmel, og det er jo det der gør hele oplevelsen speciel, uanset  stille vejr, eller kraftig blæst. De formåede dog bestemt at komme hele vejen rundt i god stil.Duoen leverede det ene hit efter det andet, og om det var Boing, Hotsauce eller Linje H, så havde de taget i aftenens let berusede og festglade publikum, og gav den alt de havde. Publikum kvitterede med at holde ud til det sidste, i den godt og vel halvanden times tilbageblik i tiden, og fremadrettede fokus på oplevelsen, som der blev disket op med. 

Fuld respekt for, at hele pladsen var fyldt til sidste græsstrå, når man kommer tromlende med sådan en energisk optræden og alle synger med. Naturligvis var der snak undervejs i blandt publikum, men man bemærkede ikke de få, som ikke lige var der for at se og høre pop og rap ikonerne, for gnisterne sprang og det velkendt bagkatalog overdøvede det hele. Nik & Jay har i den grad stadig et budskab, som er interessant og fængende på en smuk måde. Det er stort når hele pladsen bliver suget med ind i festen. Og der var i den grad fest, selvom kulden klappede med tænderne. Publikum var ligeglade, de klappe i den grad. Ja det klappede bare, og mest for publikumsfavoritterne Nik & Jay denne aften. 

Ingen strømlinet linje H

Aftenens hovedpersoner var i den grad bakket op af et velspillende band. Nik & Jay har i den grad altid leveret en fest på den konto. Der er ingen playback over de herrer, og man fornemmede i den grad en spilleglæde, der rakte langt ud over Jellingestene. Bandet har altid været bundsolidt, og det var det også denne aften, hvor guitar riffs og trommerne bankede langt ud over scenekanten. Det var højt og loud, og det var også højt på energi og skarphed. Det var ikke bare rutinen, som styrede showet, og det var håndspillet pop og rap rytmer af en vis kaliber, som få kunstnere kan det, år efter år. Der er bare noget med et godt sammenspillet arrangement, hvor der er plads til at imponere, og hvor der er plads og respekt for alle medspillere på banen.

Mange bands og artister, der har været en del af den danske sangskat i flere årtier, som f.eks tv-2, for at nævne andre, kan også tillade sig at omarrangere deres bagkatalog, og måske var det bare ørerne her, men det var som om, at der var fundet en vis portion ny energi til den musikalske del af sangene. Det lød som om, at enkelte sange havde fået en overhaling, men stadig fremstod originale og tro overfor de herres store hits. Energien var fuldt intakt hele vejen gennem den kølige aften, og naturligvis var de helt store konfettikanoner fundet frem fra lageret, sammen med det helt store lysshow. Der skal bare være det helt store show, når Nik & Jay undeholder og banker løs på samtlige kanaler og tangenter. Det virkede som en fest i Jelling og det virkede ikke som om, at man er blevet en dag ældre. Uanset hvad, så kan man ikke tage fra dette kollektiv, at der er power til mange år endnu. Hvis de vil have os med på Linje H.

Lille udpluk af aftenens sange :

Hot Sauce

Boing!

Ocean of You

Mod Solnedgangen

Frels mig/Skytsengel/Fest

Hot!

Linje H