TAKE OFF 2023 

Jesper Bæhrenz er atter kaptajn, når der er take off på DR P4. foto : Lars Møller Hansen/DR
Her ses Take Off og Vært Jesper Bæhrenz i 2021 i Hvide Sande. Foto: DR

Danmarks bedste sommerradio har været tilbage i din højtaler i de seneste uger. Vi taler naturligvis om Take Off. Faktisk har Take Off allerede fyldt formiddagen med glæde og fornøjelse i godt  6 uger på DR P4, og indtil videre er det atter engang alt det gode musik, og alle gode steder i Danmark, som er blevet besøgt. Alt er godt, bortset fra sommertemperaturen, som nok ikke rammer 36,4 grader i år. Men vi håber stadig, også vedblivende. 

Danmarksmester i den gode radio 

Jeg har før nomineret Take Off til Danmarks bedste sommerradio på denne side, og Jesper Bæhrenz og Co, har vundet hvert år. De nominerede i år er ingen undtagelse, og prisen går atter engang til programmet, som  jeg stadig anser for den moderne udgave af det gamle program “En arbejdsplads i Danmark” og som rummer alt det, et godt og vedholdende program skal kunne, for at fastholde lytteren bag den vigtige højtaler. Især også på musikfronten! 

Vært Jesper Bæhrenz forstår stadig at guide lytterne gennem formiddagen, og have det gode smittende humør med i udsendelsen, og tekniker Torsten Guttermann er en stjerne i sig selv, med teknikken på plads, og et fast programpunkt i ærmet, hver dag. Hvem mangler så, tænker den opmærksomme læser måske? Ja det gør reporter Clara Lyckhage, men hun er også med i dette års prisvindende program, i form af konkurrence forskellige steder i landet, og at være på pletten hver fredag, med en “klokke Clar” melding til danskerne. 

Konkurrencegenet har hun taget med, i form af missionen ud i, at vinde guld i DM. Danmarksmesterskaber er der nok af, og hun har på bedste vis udfordret en guldvinder hver dag, med f.eks freestylerap, servering, receptionist, maveplask, krocket med mere.  Der er kommet et par guldmedaljer hjem, som blandt andet tæller disciplinen, der så fint kaldes Åbning af champagne med sabel. Om der kommer en medalje mere hjem, vil de sidste dage af programmet vise. Jeg hepper med, og det forlyder, at mange andre har gjort det samme i år, ude bag højtalerne. 

Festen og gæsten 

Stine Bramsen og Nabiha under Grøn Koncert for år tilbage. Begge har i år rundet Take Off. Stine Bramsen besøgte programmet med sine sange da programmet rundede Sverige, og Nabiha var medvært i en hel uge. arkivfoto: Kim Søndergaard

De senere år, har der været gæste medværter ind over, i de seks uger og to timers sendetid på alle hverdage, og det giver bare programmet et løft, når forskellige kendte ansigter og stemmer, giver sit besyv med, og sparrer med kaptajn Jesper B. I år er ingen undtagelse og i denne sidste uge af TAKE OFF er musiker, guitarist og producer Søren Andersen medvært. Her bliver der i den grad varmet op under riffs og guitar, og det klæder i den grad programmet. Søren kender vi også fra DR P4 radioprogrammet JPS (Jespers Pop Show, red) på alle fredage, når DR kravler ud af feriemode.

Man kan og skal overhovedet ikke forklejne de andre medværter, men jeg har bare et svagt punkt for guitar og musik. Medværterne har alle været yderst underholdende, og på samme tid seriøse, samt hyggelige og faktisk også klædelige til radiouniverset. Man har således udover Hr. Andersen haft vejrvært og danser Sara Maria – sangerinden Nabiha – konditor med mere, Mette Blomsterberg – håndboldspilleren Kristina “Mulle” Kristiansen, samt sangerinden Maria Lucia, med i  “jobprøvning” på diverse spændende arbejdspladser, firmaer og foretagender i hele Danmark. Alle har sågar været med på slot, i form af Take Off’s svar på en onsdagssnegl, som så er blevet til onsdagsslot. Fra Kronborg til Sønderborg slot. Man kunne sagtens tage nogle ekstra uger og nogle flere medværter, hvis man spørger redaktionen her! Så DR, kom igang, og sæt lidt mere fut i planlægningen og pengestrømmen til mere af den slags! Det behøver ikke være så mainstream. 

Naturligvis er det et sommerprogram, som afløser i danskernes, og de faste formiddagsværters sommerferie, men jeg er altså stor fan af at ryste posen, og belønne den gode anderledes og entusiastisk radioudsendelse. Alt har en ende, men som en god ferie man ikke vil hjem fra, så kunne man godt forlænge oplevelsen lidt, når man nu har signal, power, samt pengene, og den faste gode vært til det! TAKE OFF er nemlig en fest. 

Alle gæstemedværterne har virkelig også løftet programmet igen i år, med deres egen personlighed. Det virker altså bare vedkommende. En af festerne ved Take Off er faktisk også, at man opdager nye spændende steder og skjulte perler, og man måske personligt aflægger dem et besøg, eller sågar har været der, og kan nikke genkendende til dagens udsendelse. I år er ingen undtagelse. 

Musikken længe leve

Guitarist og producer Søren Andersen (th) er gæstevært i sidste uge af årets Take Off 2023. Søren er ikke bleg for at kaste sig over nye ting, som feks radio i denne uge, og her ses han som vikar på bas i 2015, da Stig fra D-A-D havde brækket armen. Arkivfoto: Kim Søndergaard

Det som hiver prisen hjem, er holdindsatsen og underholdningen i programmet, med  Bæhrenz som ankermand på det lille rejsende hold, med stor karma. Dertil skal man lige smide gode danske bands og artister med oveni, som giver en forrygende koncert hver fredag, eller akustiske optrædener tirsdag/onsdag. Ingen nævnt, ingen glemt. Det er perfekt og fantastisk radio. Live musikken lever i den grad, det har kunnet høres og opleves, men desværre er det kun Take Off, der for alvor bærer den hjem, i hele Danmarks radio, og det bør man belønne noget mere. Det stærke kort ved radioprogrammet Take Off, er 100 procent livemusikken, som det senere år har fyldt mere og mere. Det er stærkt set af Jesper B, at brede den gode danske musik ud. Det er længe siden vi har hørt det i DR regi, og i det hele taget. Remix, som nogle kender fra tidligere år, er desværre sløjfet igen, men det kræver også umådelig tid og måske tilladelser, så det er tilgivet herfra. De remix som er udgivet og afspillet i Take Off regi siden første års sender, bliver dog stadig spillet, så de lever endnu. Smukt! 

Energien har været med hele vejen, lytteoplevelsen har været enormt lækker, og selvom jeg også lidt savner Torsten Guttermanns madsmagning, eller Guttermanns Gourmet om man vil, fra de tidlige år, så må man sande, at AI teknologien har overhalet dette indenom. Kunne man blive klogere spørger læseren måske? Ja AI er kommet for at blive, og jeg vidste faktisk ikke engang, at jeg manglede alt den alternative information, og de kloge ord! Det kan nu også noget. Take Off holdet fik også en ny ekspertkommentator i år, i form af den unge cykelelsker og cykelrytter Frederik Rosing-Schow, for der var igen i år en stor tour de France feber i programmet. Så meget at Frederik blev kaldt ekstra på arbejde, og med fuld overtidsbetaling, da Jonas Vingegaard landede i Danmark, efter tour sejren. Det sad lige i skabet, og der var vise ord.  

Hele kongerigets bedste sommerradio peaker kommende fredag formiddag i byen Galten, ved Aarhus, med en koncert med Benjamin Hav og Familien, hvor Take Off sender for sidste gang. Forhåbentligt ikke endegyldigt sidste gang! Man har lov at håbe, at det hele kommer stærkt tilbage igen næste år. Ikke også DR! Touren på P4 tager anden pladsen, og Solstik på P4 tager sidste podieplacering. Og Ja, jeg er også stor fan af P6 beat, men når der er Take Off, så må P6 vige til andre tidspunkter af døgnet. Men tjek i øvrigt lige formiddagen med Simpson ud, når nu du har tændt din DAB modtager. Ja hele P6 beat, når vi er igang med det bedst nominerede radio og musikudbredelse. 

TILLYKKE! 

Fik du ikke lyttet Tak Off denne sommer, kan programmerne findes via DR Lyd, på hjemmesiden eller App. Desværre kun en måned tilbage, men lyt endelig med ved at trykke HER