JELLING MUSIKFESTIVAL 2023

Jelling musikfestival blev en af de minderige af slagsen. Foto : Kim Søndergaard.

Af Kim Søndergaard

Kan en festival blive ved med at overraske og betage mig? Er vi glade eller hva’ – svaret er JA!  

Jelling Musikfestival blev vist det man kan kalde en bragende succes i år, hvis man ser på antallet af solgte billetter, og et nogenlunde fint og bredt program. Der var udsolgt lørdag, hvor jeres udsendte også var på pladsen, og der var fuld solskin hele dagen, hvilket sådan set også prægede det meste af de fire dage på den hyggelige mark i kongernes Jelling. 

Kunne man have ønsket det bedre, og kunne man have ønsket et bredere program, set over alle dagene, så er svaret grundlæggende nej. Jelling musikfestival havde igen set bredt og flot ud over både danske og internationale navne. Fra top til bund. Jeg kan kun bedømme hele atmosfæren ud fra Lørdag, men jeg tillader mig, at strø denne enkelte dags glæde, kærlighed og varme, ud over alle dagene. Fornemmelsen var, at alle dagene var fyldt med fest og farver som jeg har hørt det fra kilder på pladsen, og det er jo kun med til at bekræfte, at en af danmarks hyggeligste festivals, lever i bedste velgående. Jeg kan i den grad synge med på rosen, set fra lørdagen, men var også tilstede torsdag. Dog og i forretningsøjemed. 

Kulturen lever på mange måder 

Partner Lounge, er et tilbud for firmaer på Jelling Musikfestival. Nu forståes, hvorfor det kan noget.
Foto: Kim Søndergaard

Når der herfra også betragtes fra torsdagen, er det fordi jeg var med i festivalens Lounge område, til højre for hovedindgangen, ved en af sponsorernes fester. Jeg har alle dage syntes, det var en mærkelig måde at være på festival, hvis man bare sad i en partner lounge og var på festival, men kan sådan set godt forstå nu, hvorfor firmaer gør en dag ud af det for deres ansatte. Det er festival på en HELT anden måde, men det kan faktisk også noget. Så stor ros til Jelling Musikfestival, for et rigtigt fint lukket område, hvor der var dækket op til en flot arrangeret havefest. Flotte omgivelser i et stort lyst telt, og områder til at slappe af. Det kan faktisk noget, og man kan faktisk godt opleve musikken alligevel sådan en dag, når man roterer mellem teltet og pladsen. Ja man opdager faktisk at der er andet end kæmpe store velkendte bands, hvis man bevæger sig lidt rundt.

Ibrahim Electric på scenen i Søpavillonen natten til fredag. Skønt band og skønt sted.
Foto: Kim Søndergaard

Tag nu bare hen ved midnat, når man lige rundede Søpavillonen, og opdagede det lækreste lille instrumentale (60/70’er) orkester, Ibrahim Electric. Man kan faktisk godt opleve en festival fra en sponsor lounge, eller Partner Lounge, som det hedder på Jelling Musikfestival. Flot detalje, for dem der køber dette til. Og der var intet at klage over, og betjeningen var virkelig fin. 

Ud og se

Man skal dog ikke se en festival, eller være på festival i en partner lounge, for man oplever bedst på selve festival pladsen. Hele pakken i år var ualmindelig flot, og der er vist fintunet et par ting, men ellers lignede Jelling Musikfestival sig selv, når det kommer til festpladsen. Kunne publikum så lide det hele? Umiddelbart er svaret JA, og man forstår dem godt. 

FP transport og Stokholm Transport er på plads med sceneudstyret bag store scene.
Foto: Kim Søndergaard

I mellemtiden skal man ikke glemme, dem der knokler for det hele. De frivillige! Uden dem, ingen festival. Der var faktisk kø til at blive frivillig i år, og mon ikke man er stolte af det i organisationen i Jelling, efter et par år, hvor det var svært at skaffe frivillige til festivals. Man må heller ikke glemme dem som arbejder backstage, og får det hele til at rulle. På scenen og i lastvognene. FP Transport i Kolding, samt Stockholm transport fra Rødovre, er eksperter i at flytte kunstnernes shows rundt, store som små, og de havde også linet deres lastvogne op backstage, og chaufførerne flytter rundt i hele landet, som europa, hele sommeren. En ting man ikke tænker over, når musikken spiller, men chaufførerne og stagehands, med flere, er en stor del af en festival, samt musikken. Respekt herfra. Uden dem, ingen shows! Man kan heller ikke opretholde teltscenen eller campingområderne, hvis det ikke var fordi der blev leveret olie til de generatorer, som driver strømmen til lys og lyd. På jelling Musikfestival vil man gøre alt for at have så lidt madspild som muligt fra boderne, og dieselolien er ifølge festivalen også lavemission GTL diesel. Igen, uden de bagvedliggende folk og chauffører, ingen festival.

De store lastvogne som ingen ser, er besat af chauffører, der kører rundt i ind/udland.
Foto: Kim Søndergaard
Der levnes ikke meget plads til lastvogne og forsyninger på de små veje i Jelling, men chaufførerne klarer det altid, i godt samarbejde med vagter og frivillige. Foto Kim Søndergaard
En del af strømmen på Jelling Musikfestival leveres af generatorer, også som backup.
Foto: Kim Søndergaard

Tilbage til festivalen. Der var alt hjertet og maven begærer, og der manglede intet. Det meste lå hvor det plejer, og man var godt hjulpet af Jelling Musikfestivals App, hvis man ikke kunne finde hvad man søgte. Der var god betjening alle steder, og store smil på alle områder, om det så var fra madboderne, til drinks/ølteltene. Ja sågar ved indgangene. Selv lørdag var det til at komme til fadet, så det ud til, når man gik rundt. Jeg hørte ikke mange negative ord, udover at der måske var en smule trængt på selve pladsen. Måske har man nået grænsen for, hvad en plads kan rumme. I mine øjne er det en svær balance, for selvfølgelig skal det løbe rundt, men der kunne måske godt være 1-2000 personer mindre på pladsen? Som presse kan man skyde genvej rundt omkring, men skal man se, opleve og gøre sig klog på hvordan musikken spiller, så skal man gå rundt og se sig omkring. Hermed gjort, og plads skal man altså have lidt mere af. Toiletter og service var dog i fin form, og Jelling Musikfestival har alle dage gjort meget ud af, at publikum får en god oplevelse på det område. 

Fra småt til skrot

Jelling Musikfestival anno 2023 var godt besøgt. Lørdag var endda udsolgt. Foto: Kim Søndergaard

Kan man overhovedet sige noget om det generelle program, når man kun er i Jelling i to dage? Det synes jeg godt man kan, og jeg har stort set kun positive ord, om danmarks flinkeste festival. Man kan meget og vil meget, der midt på marken, lige rundt om danmarks dåbsattest. Man gør gerne noget for publikum, og programmet var ingen undtagelse. Om publikum så kunne lide det de overværede, det er der vist delte meninger om. I kan også læse her på siden, hvordan musikken spillede, med anmeldelse af tv-2, Swan Lee, Westlife og Tobias Rahim.  Generelt synes jeg, de har ramt plet i Jelling i år, og de havde sågar mange af de unge danske artister med ind over plakaten, også de kvindelige, og det synes jeg personligt godt om. Programmet var bestemt i orden, det var lige til livet, lige fra tv-2, Malthe Ebert og til Drew Sycamore. Westlife skuffede dog, hvis man læser med herinde på siden.

Nik & Jay var et kæmpe trækplaster torsdag aften i Jelling. Foto: Kim Søndergaard

De store udenlandske navne var der ikke så mange af, men lidt kan også noget. Vi behøver ikke Queen kategorien hver gang. Generelt har man i Jelling altid været god til at booke det uforudsete, eller det helt oplagte. I år ramte man vist lige midt mellem. Den gode gamle mangeårige hovedmand bag festivalen, Lars Charlie Mortensen, var sågar også booket til at spille i år. Fantastisk. Ham kan man høre længe på, med alle de anekdoter han har i hovedet. Personligt spurgte jeg ham kort, omme i den fine forplejningszone backstage, om han har haft svært ved at slippe tøjlerne, da han stoppede som direktør og booker sidste år, og svaret var således. Mortensen har haft svært ved at slippe taget og tøjlerne, men har det godt med det, og han synes i den grad, at festivalens nye team gør det stærkt og godt. Man kan sådan set kun tage de ord for gode varer, og være ganske enig. Man føler sig hjemme på Jelling Musikfestival, og man føler sig i den grad velkommen. Også som presse!

Som presse var det atter engang et positivt bekendtskab at dække Jelling Musikfestival. ALT fra festivalgæster til presse, kan kun føle sig velkommen, og imødekommet af store smil.
Foto: Kim Søndergaard

SE FLERE BILLEDER FRA DE ANMELDTE KONCERTERE LIGE HER (ÅBNER NYT VINDUE I FLICKR.COM)

Og på falderebet skal i lige have bandet Ibrahim Electric med. Som sagt, var det for mig en total aha oplevelse, at gå lige forbi deres optræden, og tjekke bandet ud. Men nu er jeg også let forfalden til The Doors, så det skar mig i ørerne, og bandet ligger ikke langt fra The Doors univers, hvis man kender til den måde de komponerede på, og smider Jim Morrison digte oveni. Værsgo’