COAST – WINDMILLS IN THE SKY

Bandet COAST er klar med nyt album, Windmills in The sky, og en efterfølgende turné

Det er knapt 6 år siden vi sidst hørte fra det keltiske rockband COAST, hvor de udgav albummet The Turning Stone, men nu er de, efter en stor albumtørke, klar med nyt album. Jeg har sniglyttet det nye album, som bærer titlen Windmills In The Sky.

Historisk energi og vokal

I front og på vokal for COAST er sangskriveren Paul Eastham, som ikke bare er albumaktuel med COAST, men også er en flittig producer for andre, og samtidig udgiver albums i eget navn, når hjertebarnet COAST ikke kalder. Han har bla. Skrevet og produceret de allerførste sange fra sangerinden Duffy, som i måske ved fra min tidligere podcast her på siden.
Det bringer mig frem til hele essensen på dette nye udspil fra COAST, som bærer præg af en yderst gennemført produktion, hvor vokalen og Pauls tekster, smelter utroligt godt sammen. Det er som en god og vellykket rejse, at lytte til teksterne på det nye album, Windmills In The Sky, der blander historien og fortiden med det nutidige. Paul kender sin verdenshistorie, og er vild med de historiske vinkler, når han skriver sange. Det kan høres på dette album, og det gør teksterne så geniale og vedkommende. Man kan, billedeligt talt, fornemme hvordan de store atlantiske bølger, banker imod den store rå britiske vestkyst.
Men vi kommer også ind i landet, hen over sletterne, samt ud i verdens brændpunkter. Men okay, Paul og hans bror Chris Barnes, som også er med i COAST, er sammen opvokset tæt ved de store vestlige kyststrækninger i Storbritannien, så det hele giver mening og kommer bestemt til udtryk. Nærlyt bare sangene That Old Atlantic Sky, eller 1884, hvor der bliver skabt et stort malerisk billede lige foran en. Førstnævnte er faktisk en sang, om luftens modstandere og allierede, under anden verdenskrig. Det er som om, man står på et kunstmuseum og studerer et interessant maleri, når man lytter. Det gælder faktisk for de fleste af sangene på dette velpolerede album. Et album, som tekstmæssigt, ligger ganske fint i tråd med de foregående albums og EP’er fra bandet. De historiske vingesus synes ikke, at være blevet færre, som årene er gået. Det tegner godt for fremtidens COAST! Det er præcis som deres fans vil have det, når det kommer til lyrikken og den fine vokal.

Blændende produktion med ny energi

Som lytter er man fastholdt, igennem hele albummet, da de 4 herrer i COAST kender hinanden godt og ved, hvordan frontmandens tekster og historier skal pakkes ind. Der bliver ikke sparet på trommer, percussions og guitar, som den skal være når sangene tager den et skridt op ad de mange historiske tidslinjer, eller et dybt dyk tilbage i historien. En tekst om krig, det oprørte Atlanterhav, kærligheden, eller historiens vigtige detaljer, får præcis den rette keltiske tromme, eller guitarsolo, når tid er. Oveni dette smides der, på rette tidspunkter, keltiske fløjter, harmonikaer, og ikke mindst harmonier til det præcise stemnings øjeblik. Paul Eastham og guitarist/bassist Finlay Wells, har kendt deres besøgstid, da de producerede albummet Windmills In The Sky. De to har virkelig fået de rette elementer, med ind over sangene når tid er, og de ved hvor de vil hen.
Alt lyder og spiller generelt som det skal, når vi snakker om dette band, og lad mig her nævne sangen No More Heroes, der præcist bringer essensen og grundvolden af bandet frem, som de bør lyde, når man snakker COAST. Men når man lytter er der også fine nye niveauer, som har nået endnu større mål. Der er sket meget siden debuten i 2009, og enkelte ting kan lyde som det samme euro-atlantiske saltvandssprøjt, men jeg vil gerne ofre mig, og tillade mig at skrive, at de faktisk er født på ny, når man lytter godt efter, hele vejen igennem. Det er dog svært at smide etiketter på en enkelt sang fra dette album, da hele bandet har hver deres bagage og præcision og medvirken med i COAST fornyelse, der dog stadig lyder som COAST skal lyde. Der er dejligt forfriskende bølger og vindstød nok til, at deres musikalske vindmølle, stadig drejer som den skal.
Som metrologerne igen og igen gør opmærksom på, så blæser der nye, samt af og til, stærkere vinde. Lige her er jeg bestemt enig, og bandet har vind i sejlene og masser af overskud lige nu og her, selvom der har været en kaotisk periode omkring bandet i de senere år, med hensyn til dette albums fødsel. Denne gang er der bestemt tænkt godt over detaljerne fra alle nuværende medlemmer af COAST, og de får alle lov at udfolde sig og kender deres bastion.

COAST består af :
Paul Eastham på vokal, keyboards, guitar, synths og arrangementer
Finlay Wells på guitarer og bas
Graeme “MOP” Youngson på trommer
Pauls bror, Chris Barnes på Percussions, samt vokal

Windmills In The Sky, udkommer inden længe, men der er ikke sat en endelig dato. Dog forlyder det, at de fysisk forudbestilte eksemplarer er på vej i disse dage til rette modtagere.
Bandet følger op med en europæisk turné, som starter i Danmark i starten af Februar 2017.