NIKLAS SCHNEIDERMANN – UDANSK//NUDANSK

Det er ikke længe siden, Niklas Schneidermann udgav nyt, med vennerne i Magtens Korridorer. I dag udkommer der så solodebut på dansk, som en EP i eget navn, så Niklas er en ganske aktiv herre lige pt. Og lad det være sagt med det samme, EP’en Udansk/Nudansk smitter, og giver lyst til mere.

Lækkert nudansk
Sidst vi hørte fra manden i eget navn, var det med solodebuten Runaway, som var skrevet udelukkende på engelsk, men som i måske husker fra en tidligere podcsat snak her på siden, havde Niklas mod på endnu mere, og denne gang skulle det være på dansk.
Klæder det danske sprog så manden, når nu solodebuten var på engelsk? Hvis man spørger mig, så gør det helt bestemt, og på denne EP, bliver han hjulpet og coachet af selveste Steffen Brandt, fra bandet tv-2, og det klæder bestemt sangene, samt Niklas tekstunivers, og udfoldelse på modersmålet. Hvis Steffen Brandt, som er prisbelønnet, og har kandidatgrad ud i det danske sprog, blåstempler sangene, så må det jo være godt til det danske modersmål. Og det er godt. Det fælles samarbejde bærer frugten af danskheden og ordene i sangende så flot, men Niklas står nu også helt på egne ben, når det kommer til en af sangene på Udansk/Nudansk. Vokalen fra Hr.Schneidermann, ligger lige til højrebenet, og det er som om, Niklas nyder hver en strofe, når budskabet skal ud. Det er lækkert at høre danske sange, når kunstneren gør sig umage, og det gør Niklas bestem på denne EP.
Steffen synger ikke på denne EP, han er kun med på teksterne, men den danske sanger og sangskriver bliver dog nævnt, og det høres rigtigt velfornøjet, samt let metaforisk og energifyldt på åbningsnummeret, Lissom i New York, Bare Tættere På. Skæring nummer 3 på EP’en, Mens Tiden Går I København, er Niklas helt egen, og den er tyvstjålet fra den engelsksprogede solodebut. Dette gør den bestemt ikke ringere, og den er også allerede blevet udfoldet live, i begge versioner. Det er bare så dejligt at lytte til de gennemarbejdede tekster, og der leges i den grad på alle fire sange, og endda rigtigt skønt, med vores nudanske modersmål. Skøn debut på dansk fra Niklas Schneiderman. Punktum!

Gennemarbejdet med venner af huset
Produktionen på denne solodebut på dansk, læner sig tæt op ad debutalbummet Runaway, men det gør bestemt ingenting, da udtrykket fra Niklas bevares, hele vejen igennem. Om det er på dansk, eller på engelsk, så er vandmærket i udtrykket intakt, og som lytter, vil man bevare det store smil, samt nikke anerkendende med hovedet, hvis man er trofast lytter.
Der er såmænd også inviteret gæster med, når det kommer til lydsiden, og hele udførelsen af Udansk/Nudansk. Nu nævnte jeg Steffen Brandt, men faktisk er der endnu en fjerdedel af bandet tv-2 med inde over, på Udansk/Nudansk, og ham kan man høre på sangen, Mens Tiden Går i København. Her har den rutinerede og velspillende Hans Erik Lerchenfeld, lagt guitar til, og lytter kendere efter, så er det et godt valg, og en signatur der sidder lige i kassen. På den engelsksprogede solodebut, Runaway, kunne man bestemt høre, hvor Niklas internationale musikrødder kommer fra, hvor hyldesten gik til, og inspirationen kom fra. På denne dansksprogede debut, kan man bestemt også mærke, at der bliver lagt vægt på hyldesten til de danske rutinerede kræfter, fra dengang dansk pigtråd og eksperimentale musik, skabte en verden perfekt. Og man fornemmer også, hvor Niklas nok også har vendt sit hjerte til, når det kom til de store danske inspirationskilder, fra dengang Sanne, Anne og Lis, var korpiger i Gnags Genlyd studie i Viby J.
Der er dog også friske kræfter med, til at fastholde udtrykket, og bevare energien, i form af Jakob Winther på guitar og bas, samt Nick Lee på bas. Begge har også siddet bag producer knapperne, og bevaret udtrykket, følelsen fra koncerterne derude, samt det føromtalte vandmærke. Bag trommerne finder vi igen, vennen fra Magtens Korridorer, Anders Ramhede, der på sin vis overfører korridorernes stil, men samtidig er trofast overfor den sikre stil, som han selv er så god og dedikeret til, når der samarbejdes med broder Niklas.
Der er dog også stadig dybe rødder og henledninger til den britiske rockscene, så fortvivl ikke, når du trykker play, eller sætter nålen ned i rillen på din pladespiller, men forvent også at blive forført, af de fremstormende rytmiske og nudanske musikere derude.

EP’en er ude nu, fra Universal Music Group, og der følges op med en turné fra idag, i Sønderborg.