DANA FUCHS – TØJHUSET – FREDERICIA

Dana Fuchs på scenen i Tøjhuset i Fredericia. Foto: Kim Søndergaard

Det blev en aften, fyldt med kærlighed, samt kærligheden til familien og og livet, da den amerikanske sangerinde og sangskriver, Dana Fuchs, gæstede Tøjhuset i Fredericia. Med sig havde hun et yderst velspillende band, samt sange fra bagkataloget, og fra det kommende album, Love Lives On.

Den store stemme

Dana Fuchs klædte Tøjhuset rigtigt godt, på mange måder. Foto: Kim Søndergaard

Dana Fuchs, som også er kendt fra filmen Across The Universe, har de seneste år, mistet mange nære familiemedlemmer, men har også selv stiftet familie, og det bar aftenens koncert bestemt præg af. Det var virkelig lækkert, at se en så åbenhjertig kunstner krænge sin sjæl ud, i det tætpakkede Tøjhus. Det med lækkerheden skyldes også ærligheden og måden, hvorpå Dana styrer hendes sange med sin klare soulprægede stemme. Hun har rødder dybt inde i bluesmusikken, men mestrer også soul og country, og countrymusikken, er hun som skabt til. Faktisk er countrymusikken dybest set, det samme som bluesmusikken, og det kunne høres denne aften. Hun havde sange med fra det kommende album, hvorpå der er sange om en svær tid, og så havde hun et dejligt bagkatalog med, som fyrede lidt mere op for festen. Og der var fest, selvom enkelte sange var meget stærke i historien, men disse fik stor jubel frem, hos publikum, der bestemt elskede Danas ligefremme stil og måde at levere sangene på. Dana er stor fan af Danmark og den frie verden, som hun kaldte landet, og der var såmænd også plads til politiske sange, om en mand, der nyligt er valgt som præsident i USA! Dette var ikke en hyldest, synes man at kunne høre. Danas stemme er skøn, og hun kom hele vejen ud i salen og sad flere gange helt ud på scenekanten, når hun fortalte, eller sang en af de stille sange, og havde endda tid og overskud til, at give folk hånden undervejs. En enkelt gang var jeg lige ved at tro, at jeg stod midt i en koncert med Janis Joplin, og så er linjen vist lagt. Fredericia fik bestemt blues-rock stemme, for alle pengene, og det gjorde mig tryg.

Guitarist Jon Diamond er en af de bærende kræfter i bandet. Foto: Kim Søndergaard
Guitarist Jon Diamond er en af de bærende kræfter i bandet. Foto: Kim Søndergaard

Jon og de andre diamanter

Hele koncerten startede og sluttede faktisk rigtigt fint, da alle musikerne omkring Dana, stillede op, og byggede stemningen op, inden hovedpersonen selv entrérede scenen. Det var faktisk lidt som om, at man her igen, stod ansigt til ansigt med 60 og 70’erne og var vidne til et stort show med Elvis eller en af de andre store fra Memphis. Der blev banket godt igennem på samtlige instrumenter, og den bærende hovedkraft i Danas musik, guitarist Jon Diamond, var ikke sen til, at smide sin telecaster guitars fede riffs, direkte ud til publikum. Jon er mangeårig samarbejdspartner, og en af Danas bedste venner, så de kender hinanden rigtigt godt, og der sad ikke et riff forkert, da koncerten for alvor kom i gang. Jon gav den alt han kunne, på den fedeste måde, så selv Albert King måtte være misundelig. Hele vejen rundt, var der dog stor professionalisme at spore, i det yderst sammenspillede band. Dana syntes helt tryg med sine musikere, denne aften i Tøjhuset, og samtlige musikere fik plads, og blev hyldet af hovedpersonen selv, indtil flere gange. Det var faktisk svært, ikke at forblive glad og lykkelig, hver gang Dana præsenterede de enkelte bandmedlemmer, og lod sig rive med, af den musik hun elsker så højt. Det var bare hårdt, ikke at blive svært begejstret over måden, som soul, blues og rockmusikken blev spillet på denne aften. Jeg er stor fan af gammelt støvet orgel, og dette blev fremført på ypperste måde, via tangentspillerens Nord Stage piano, og der blev også banket en funky lækker bassolo af, så de fyldte ølglas i salen, rystede op til flere gange. Trommeslageren fik også den tid han skulle have. De lækre og enkle trommesæt, fik banket skindet godt mørt, indtil flere gange. Dana selv, for ofte rundt med sin tamburin, og iførte sig også en velspillet guitar ved lejlighed. Love lives on, det var bare et fakta, denne smukke og lune lørdag aften, ved gammelhavn i Fredericia. Man skal lede længe efter en så gennemspillet og lækker live oplevelse, fyldt med kærlighed til publikum.

Dana Fuchs sang bla. en smuk og countrybeslægtet sang, iført sin guitar. Foto: Kim Søndergaard

Se flere billeder fra koncerten, lige her