TAKE OFF 2018 – ÅRETS BEDSTE SOMMERRADIO

Jesper Bæhrenz, inklusiv besætning, har været årets musik sommerradio. Foto: DR

Takeoff på DR P4. Man flyver afsted, og musikken hjælper!

Det er sjældent set, at jeg her anmelder radioprogrammer her på siden, men jeg gør en undtagelse, når det hele bliver serveret, i en perfekt pakke. Ja lad mig endelig sige, at var det en grillaften, var grillpakken fra ypperste leverandør og tilberedt, på et ikke brændbart, og fast underlag. 

Musikken holder det hele fast

Et radioprogram består af flere elementer, og på denne vinkel, er det bredt, det er interessant, og samtidig glemmer man ikke den gode musik. Der bliver simpelthen anmeldt grillpølser i programmet, og til en sådan, hører også de sommerhits, som printer sig fast, og hænger ved, som den gode oplevelse fra smagen af grilleren og den perfekte sommer, eller det perfekte sommerminde. Når P3 og P4 stiller knapperne og teknikken på sommermode, vælter det frem med alt det gode musik, som de lidt glemmer, når danmark går på normaltid, og hverdagen kalder. Det er et hit i sig selv, at man lader æteren fyldes af top gode værter, der kan deres håndværk, eller tilsætter en vært, som ikke lige har været på æteren før, i den sammenhæng, som de nu er placeret i. Skud ud til Go’morgen P3, for deres daglige sommersession, hvor lytterne kan stemme om morgenens sommersang.  Denne side er egentlig opstået ud fra tesen om, at P3 var ved at falde lidt af på den, hvilket de også er, men derfor skal de bestemt hyldes, når musikken og programmet rummer det der skal til, for at blive hængende, og tilmed er løssluppent, på en professionel måde. Der er plads til Daddy Yankee, Spice Girls, Ricky Martin, og selv en hyldest til solskinsøen i Østersøen, i form af Far til fire! Perfekt! Det er  rørende radio, og det giver kanalen mod på mere, fra fortidens gemmer. P3 har endda haft  dedikeret en hel time til rock, da en vikar trådte til i kanalbyen på Amager. Ja tak, jeg sagde rock! Sådan P3, mere af det, og ikke bare i anledning af sommeren, men hele året rundt. 

Takeoff 

Jeg har dog et favoritprogram på Danmarks Radio, i sommeren anno 2018, og de sender på anden sæson. De skal hyldes! Programmet hedder Takeoff, og det hylder sommeren, livet derude, samt den gode musik, hvor værten nok er i fokus, men ikke er se mig, og hør mig. Tilmed spiller de lytternes ønsker, i en vinkel fra rejser, eller det at komme i gang, over det at være ude, komme hjem, samt at drømme. De kan alt i den retning, og det er så evigt forfriskende, som en iskold limonade i sommervarmen, når den ellers lidt gemte radiovært, Jesper Bæhrenz, flyver afsted i sommerlandet derude. Efter denne uge indstiller programmet deres ugentlige flyvning, men jeg håber da inderligt, at de vender tilbage, når næste sommers katalog, over udsøgte radioprogrammer, udkommer.

Essensen i god radio

Med sit hold, producer og gastronomisk grillpølse anmelder, Torsten Guttermann, samt reporter og dessertanmelder Nicola Brandt, og skjulte Adam “kagedåse”, har Jesper og DR fundet essensen af god radio, også når det kommer til musikken. Der er nærmest musik med i alt, men man bider især mærke i, at man har indgået en slags samarbejde med dj, sangskriver og producer Mick “Cutfather” Hansen og hans team. Man går i dansk musiks arvesølv, og støver gamle kendte sangere og bands af, fra dengang der var “rigtig” musik til, og ÅH hvor er det godt! Man har kun en cd og originalsproget, at arbejde med, og vender det til et sommer remix, og det er kunst i sig selv. Dodo and the Dodo’s, Eran DD, Gnags, Thomas Helmig, selveste C.V Jørgensen og ikke mindst det modige træk, i form af Kim Larsen. Ham spøger og bakser man ikke med, med mindre man er noget helt i toppen af radioen, og har været det i mange år, og man ligeledes er international stjerneproducer. Resultatet er op og ned, men de fleste mix, har man ramt lige i skabet, og det skaber simpelthen lyttelyst. 

En dansende arbejdsplads i Danmark

Hele radiopakken, som takeoff er, bliver simpelthen krydret med besøg på diverse steder i det ganske land, hos virksomheder, ved seværdigheder, og på trafikknudepunkter, og det bliver blandet op med interviews og den gode musik, som man ikke altid nødvendigvis hører. Det er ikke bare “gadagung” musik, som spilles. Nej man tager et nyt remix, hver uge, og man tager lytterønsker og gamle sange fra 80’erne, op gennem 00’erne og topper det hele op, med en playliste, som emmer og damper af samba, salsa og hotte kollektive rytmer fra sydlige himmelstrøg, eller det latinske hold, som altid er at finde hver sommer, i en evig lækker rotation. Når man krydrer det, som en god grilpølse med chili og ost, eller bacon og okse, giver det bare en vis form for velvære i kroppen. Sådan skal sommeren være! Fyldt med grill og god musik, og gerne noget af det, som man ikke lige hører så ofte.  Det virker stærkt, det er vedkommende, og så har man faktisk tilmed kunnet vinde noget. Der var dagens Justin, hvor der blev spillet musik fra og fejret, at Justin Timberlake besøgte København, og gav dobbeltkoncert. Man kunne endda vinde eksklusive billetter. Man kunne også vinde penge fra en nogenlunde godt gemt kagedåse, samt et interview med en kendt dansker, når Nicola ellers fik fat i dem. Interessant sommerradio, som får årets pris herfra. 

Man bliver glad i låget, når en vært er vedkommende med hans hold, og samtidig overlader æteren til lytterne, og lader dem vælge 70 procent af sangene, og ikke stikker hovedet ind i en playliste, udstukket af en musikchef. Tak Jesper og Co. for god musik-sommerradio, med fokus på lytteren, via det bedste hold bag mikrofonerne, ude i digternes land. 

Har man lyst til at lytte mere til Takeoff, og gode playlister i æteren, så er Takeoff på Skanderborg festival de sidste to sendedage, og ellers er de at finde på DR’s radioapp. 

Sidste år, da takeoff blev født i sommerlandet, blev der også skabt remix, og disse kan høres lige her under. Spændende, om enkelte af dette års remix fra “Cutfather” også bliver udgivet.