TAKEOFF 2021

Jesper Bæhrenz er atter kaptajn, når der er take off på DR P4. foto : Lars Møller Hansen/DR
Jesper Bæhrenz har atter engang været kaptajn, på dette års Take Off på DR P4. Her gæster programmet OMHU i Hvide Sande. Foto: Lars Møller Hansen.

Lad mig bare sige det som det er. Dette års sommerradio har været fantastisk. Der har været EM, Tour de France og OL i hele Danmarks radio, men prisen for årets sommerradio går igen i år til programmet Take off, der blev sendt 6 uger på DR P4.

Nuvel, Take Off vandt også sidste år, men jeg har virkelig et meget stort hjerte for underholdende radio, god musik, og ikke mindst live musik, samt en energisk og vedkommende vært, der ikke sætter sig selv højest, og så et lige så energisk hold omkring værten. Egentlig er Take Off et stort kollektiv, og det elsker jeg. Det hele kunne dog ikke lade sig gøre, hvis det ikke var for lytterne.

Lad os blive ved den gode radio, og slå et generelt slag, for det som vi har oplevet det seneste halvandet år. Vi kommer ikke udenom Corona nedlukningen, samt hele den store hale, som denne skide virus medførte af aflysninger, kulturelt, samt feriemæssigt, og arbejdsmæssigt. Danmarks radio gik ikke ram forbi, og nedsatte en stor nødsending på tværs af alle kanalerne, og det var faktisk en utrolig dejlig periode, hvor der var værter på æteren hele døgnet rundt, men ikke mindst om natten. Musikken blev blandet, værterne blev blandet, og sendte en efter en, og især natten og de tidlige og sene timer, var så lækre. Det var vedkommende, og det burde man faktisk have fortsat med, og om ikke andet tænkt nyt, og rystet posen med de lidt for kække værter, og ikke mindst de der let slidte programmer. Ikke mindst playlisten var SÅ forfriskende. TAK. Danmarks Radio, i burde have fortsat, i burde have udnyttet tænkepausen!

Tilbage til Take Off, for det er det som dette skriv skal handle om. For nye læsere og lyttere, så er Take Off en slags krydsning mellem det gode gamle radioprogram “En arbejdsplads i danmark” fra DR, hvor man fulgte en arbejdsplads, deres produktion og medarbejdere, og så en god omgang lokalradio, hvor musikken og værterne har det hyggeligt. Tilsæt dertil konkurrencer, samt en masse fed live musik.

Jesper Bæhrenz opdaterer altid om dagens Take Off før udsendelsens start, hvilket virker ret hyggeligt. Følge links herunder i artiklen.

https://www.instagram.com/p/CQskvxzhP48/?utm_source=ig_web_copy_link

Programmet rummer så meget energi mellem værten Jesper Bæhrenz, producer Pernille Klamer, og tekniker Torsten Guttermann, samt hårdtarbejdende reporter Adam Blædel og “Klokke” Clara Lyckhage. Take Off har en kerne, der ikke er svær at nå ind til, og når det hele spiller, hvilket live musikken også gjorde denne sommer, så er det bare fantastisk at lytte til. Programmet lagde ud i det nordjyske, fortsatte til det sydøstlige Danmark, tog til vestkysten og vestsjælland, fortsatte over Fyn, og sluttede af i og omkring København. Hele vejen besøgte programmet spændende steder, alt fra genbrug af plastik fra havet, over nye caféer og mad producenter og oplevelser, og ud til de spændende arbejdspladser, som man ikke lige kommer ind på, som almindelig dansker.

Gode spændende steder, hvor jeg synes at fokus har været meget på mad! De elsker vist mad på hele Take Off redaktionen! Tænker man langt, så åbnes døre, og mange af dem der åbnede for Take Off i år, var tangerende til bæredygtige og innovative, og især her spidsede jeg virkelig ører. Man besøgte bl.a OMHU i Hvide Sande, der genbruger gamle fiskekasser og andet plastaffald, samlet ind fra strandene i området. Men nu kan et bamsemuseum i Skagen, en gul Tour de France målstreg i Nyborg, eller en rom kugle i Middelfart altså også noget. Jeg blev faktisk klogere på mange ting igen i år, og det er jo det som god radio skal kunne. Det skal fastholde lytteren, og det skal være interessant, og bibringe nyt ting, som man slet ikke anede eksisterede, eller som man faktisk har en stor passion for. Det kan Take Off altså bare, år efter år. Det er her programmet “En arbejdsplads i Danmark” kommer ind i billedet!

https://www.instagram.com/p/CRN7w1vhQa2/?utm_source=ig_web_copy_link

Der var Take Off med en kuffert fuld af nye idéer, men samtidig også klassiske indslag, som tekniker Torsten Guttermann og hans dejlige og vise guldkorn. Indslaget Guttermanns guldkorn, leverede små citater med vise ord, og igen i år trak man gevaldigt på smilebåndet, men tænkte også lidt efter. Kufferten indeholdte også musikalske indslag i form af den tidligere nævnte livemusik. Tirsdagen var afsat til de nye danske kunstnere, som, Dopha, Pauline, og mange flere, og fredagene har være en kæmpe fest, med de mere etablerede kunstnere som F.eks Drew Sycamore, Sanne Salomonsen, Mø, Julias Moon, og Thomas Helmig på sidste sende dag. Take Off havde skaleret op, men tog lidt med fra hylden fra Corona nedlukningen, hvor man havde live musik i foråret, samt efteråret, hver fredag. Dejligt, og herligt. De danske kunstnere fortjener det virkelig. Sikke en fest, hele vejen.

Intet Take Off uden remix, og så alligevel, for i år var der ikke plads til det traditionsrige remix af en god dansk sang, men derimod var dette blevet erstattet af et mash-up af fredagens kunstner, kombineret med et andet dansk eller internationalt hit. Manden bag var stadig produceren Mich “Cutfather” Hansen, der havde allieret sig med produceren Sebastian Owens, og de formåede i den grad at levere igen i år, med det nye koncept i Take Off. Jeg er nok mest til remix tingene, men nogle traditioner er til for at brydes, og så hænger de allerførste remix i programmets historie for fire år siden, bare fast endnu. Jeg elsker Back to Back og tv-2 udgaverne, som faktisk kan høres på Spotify. De sidste par år, har man ikke udgivet remix udgaverne, hvilket nok dels er rettigheds ting vil jeg tro, men så lever nostalgien jo videre med historien fra det første år, og de kan høres lige her (Åbner nyt vindue, red.)

I år kunne man vinde koncertbilletter til Elton John. Dette er også en slags tradition, hvor det sidste år var Queen og Adam Lambert, som stod for skud. P4’s lyttere skulle finde det største hit fra Elton John, talt ned fra 40 sange. Jeg kan godt afsløre, at der var overraskelser undervejs, men det blev den rette sang, som indtog tronen. Vil ikke afsløre noget her, hvis du selv kunne tænke dig at lytte med, via den podcast som ligger på Danmarks radios hjemmeside, eller app’en DR LYD. Jeg smider et link nederst til udsendelserne. Rette sang vandt, og de rette vindere af billetterne til den udsolgte koncert i år, samt 2022 udgaven i Horsens, lød ret så glade for, at de havde stemt med på P4’s facebook side. Koncert og VIP, det kan noget. Det var nu også fedt, at trevle Eltons bagkatalog godt igennem. TAK.

Tour De France blev dagligt dækket at DR sportens Tobias Hansen på 30 sekunder, og han fik af og til ret i hans forudsigelser. Andre der fik ret, var også P4 lytterne, der vandt Take Off t-shirts, ved at gætte danmarks resultater under EM i Fodbold, samt det nuværende OL, hvor håndboldherrerne jo er sikre på medaljer. Men at have 30 sekunder til, at dække dagens etape, samt at komme med et bud på en etapevinder i touren, tager jeg virkelig hatten af for. Og hatten af, for at få sporten med ind i det brede program, som Take Off nu engang er.

https://www.instagram.com/p/CSPTig2MrZc/?utm_source=ig_web_copy_link

Jeg mangler at nævne to perler i programmet. Rådhusklokkerne til middag, blev passet godt på af Clara Lyckhage, og hun leverede på sødeste, men mest profesionelle vis, klokken12 fra Danmarks nordligste punkt, Vestligste punkt, sydligste punkt, og smukkeste punkt. Hun kunne klokken, og har herudover, været en stor del af holdet og underholdningen på hele besætningen. Adam Blædel, som nogle læsere og lyttere nok kender fra tidligere, var i en slags arbejdsprøvning i år, da han stod og skulle videre i livet, mellem Take Off og ferierne. Han var bogstaveligt på toppen, via jobafklaringsforløb som vindmølletekniker, og tekniker på Tivolis vilde attraktioner, og helt nede i sumpen som vinduespudser i et krokodille anlæg, eller sædtapper på en ornestation! Han var også brand og redningsmedarbejder for et par dage, og dette job kunne undertegnede skribent godt sætte sig ind i, da jeg også har kurser ud i dette felt, og ved, hvor hårdt man kan knokle i det fag. Det er ikke nemme opgaver den gode Adam har haft, men enkelte lød nu også ret sjove og ret så underholdende, selvom det faktisk var alvor. En arbejdsplads i Danmark, siger jeg bare. Godt kæmpet Adam!

https://www.instagram.com/tv/CRlc7BvHiPX/?utmsource=ig_web_copy_link

Bæhrenz er en af de mest erfarne radiokræfter vi har i dette land, så det er så skønt, at han har fået en naglefast plads på DR i de senere år. Han elsker musik og radio, og forstår radioformatet, så det vedkommer lytteren, så det er det perfekte match til et program som Take Off. Jeg kunne ikke rigtigt forestille mig, hvis han ikke var der, og blev erstattet af en ung og alt for hurtigtsnakkende og selvisk P3 værts type. Nej Jesper Bæhrenz er Mr. Take Off, og det understøttes af, at man kan høre glæden ved at sende radio, når manden er på radioen, sammen med hans elskede team. Som sagt i starten! En mand og det perfekte match i kraft af hans hold, som alle faktisk bare deler glæden ved at lave vedkommende, musikalsk og orienterende radio, med alvor, info, og store grin til følge. Mere af det, TAK. Jeg glæder mig allerede til næste sommer, og måske endda til efteråret, hvis DR har set det rigtige i at holde live musikken kørende. Ingen sommer uden Take Off og Bæhrenz, Guttermann, Blædel, Klamer, og en klar klokke pige til at holde styr på det hele. I mellemtiden kan du lytte årets rejse, mash-up sange, samt alt godt fra Take Off anno 2021 lige her : https://www.dr.dk/radio/p4kbh/take-off/ (Link kan blive inaktivt, når udsendelserne udløber hos DR, red.)