ÅRET DER GIK 2023 , SET MED REDAKTØRENS ØJNE

tv-2 på årets Jelling Musikfestival. Foto : Kim Søndergaard.

Vi nærmer os et nyt år, nytåret kommer snigende hvert år, inden man ser sig om. Et helt år starter op, fyldt med frisk energi og lovende toner for året der kommer. Musikalsk set har det været et dejligt år, hvor alt syntes at køre på skinner. Bedre end DSB, tænker jeg. Det eneste der IKKE kørte i 2023, må være Danmarks Radios tåbelige beslutninger, vedrørende værter og den musikalske fremtid.

Dette er en status på musikåret anno 2023, hvor der virkelig skete en masse fede ting. Festivals kørte for fuld og nærmest udsolgt styrke, men desværre måtte andre bukke under. Albumudgivelserne sad løst, og nogle overraskede også, i form af uanmeldte udgivelser. Andre så stjernerne, og her var der heldigvis en masse gode nye og nyere danske bands og artister i blandt. Jeg vil gøre status her, og uddele årets “priser” – Nej, Lad os blive ved en pris, som er fortjent, og så ellers gøre status her fra siden. Der har som sagt været rigtigt meget fedt at lytte til, opleve, samt skrive om. 

ÅRETS RADIOPROGRAM

Jesper B og Jesper Bæhrenz, under et af Take Off programmerne. Foto: Lars Møller Hansen

Dette bliver en delt første plads, da programmerne hænger sammen. Eller skulle jeg sige, hang sammen! ØV. Take Off hele sommeren, som jeg også tidligere har skrevet om her på siden (Åbner nyt vindue) i kombination med Jespers Pop Show på DR P4 er årets vinder. 

Jeg er vild med konceptet om at komme hele vejen rundt i danmark, og samtidig medbringe en masse store som små danske artister. Det at kombinere et sted eller en egn i Danmark, og fortælle om den, samt folde musik ud og give det et kæmpe los i måsen, det elsker jeg bare. Når det samtidig er styret af en af Danmarks bedste radioværter gennem tiden, så hænger man bare ved. Jesper Bæhrenz får prisen for årets radioprogram, og han fortjener den i dén grad i år! 

Udover Take Off, så har jeg været en trofast lytter gennem året der gik på radioprogrammet JPS (Jespers Pop Show) som desværre har sendt for sidste gang fredag 29.December. JPS kunne også noget, og måske endnu mere end Take Off, men begge dele havde kærligheden til musikken i centrum. Alt godt fra nye danske bands og artister, over remix og guitarriffs. Det sidste fremført af guitarist og producer Søren Andersen, hvor man kunne vinde flotte præmier i form af koncertbilletter, både helt jordnære, som yderst eksklusive ala snake pit billetter til begge Metallica koncerterne i Danmark i sommeren 2024. Det spillede bare, men som sagt har begge programmer sendt for sidste gang. Jeg håber på endnu mere fra Jesper Bæhrenz, men lige pt. bliver det ikke på Danmarks Radio, da parterne ikke kunne blive enige. I følge Jesper selv, så er det nok et fravalg af musikkens bedste, til fordel for endnu en chef på gangene, men det vides ikke. Jeg er enig i Jespers betragtninger, for hold nu op, hvor har der været taget evige stupide beslutninger hos ledelsen og bestyrelsen i Danmarks Radio de seneste mange år. Man skærer og skærer ind til benet, spiller det samme musik i en evighed, og smider aldrig noget udfordrende eller nyt på playlisten, mellem den selvfede snak i radioprogrammerne. Så kast dog bolden op i luften DR (Danmarks Radio, red) og se nu hvad en mand som Jesper Bæhrenz, hans kollega Carsten Holm, eller Alex Nyborg Madsen, m.fl, kan for musikken og den gode radio. Selv formiddagsprogrammet om søndagen med Carsten Bang har fået tændt lunten!  Man lukker ned for den gode musik, de nye danske artisters og den knapt så spillede musik og mulighederne. Også for livemusikken i en stor helhed, og det er en kæmpe katastrofe. Det er simpelthen en ommer for Danmarks Radio. Skær nu ned på podcast optagelserne,. Det er alligevel ligegyldigt det halve af det, og server noget rock, pop, elektronisk, med glade dejlige kunstnere og værter. Ikke det der mainstream radio, som vi faktisk betaler et halvt kongerige for, via skattebilletten. Det er ikke hele Danmarks radio, men alle chefernes radio. 

ÅRETS LIVEMUSIK

Tv-2 leverede også i 2023. Foto: Kim mSøndergaard.

Her burde jeg sige tv-2! (I kender mig måske?!) Og det var også en fest anno 2023. Yndlingsbandet leverede igen, selvom det var med vikar på trommerne. Sven Gaul, som normalt bestyrer trommerne er desværre sygemeldt, men lover at vende tilbage. Lars Wagner var dog en yderst klædelig erstatning, men kun 90 procent!

Der var mange flotte koncerter i år, men en af dem som virkelig gjorde indtryk på mig, var Zar Paulo på Platform K i Horsens, som du kan læse om lige her. (Åbner nyt vindue) Så meget energi i et ungt nyt dansk band, så meget musik i energiske dygtige og velkørende musikere. Det er længe siden jeg har haft lyst til, at koncerten lige blev lidt længere. Man forsvandt i en lille bobbel, og da man skulle ud af den igen, tog det lang tid. Lækkert! 

Kunstnere og udstyr kommer ikke bare ind på en festival af sig selv. Dertil er vognmænd, stagehands og mange andre med til at få det til at spille. Foto: Kim Søndergaard.

Herudover står Jelling Musikfestival også klart her på redaktionen. Der var et yderst stærkt program på plakaten i år, og i det hele taget har de danske festivals bare haft tryk på deltagere og musikken i år. Hvor er det dejligt at være vidne til. Men Jelling kan altså bare noget helt specielt, uden at være for meget. Skrev også en artikel om alt det bagom, og det er jo også en del af en festival. Læs mere her. (Åbner nyt vindue)

TOBIAS RAHIM på årets Jelling Musikfestival. Foto: Kim Søndergaard

I kan læse meget mere om alle koncerterne, under fanerne koncerter. (Åbner nyt vindue) Jelling Musikfestival er danmarks største picknick, med lutter venlige sjæle og artister, arrangører, og ikke mindst et veloplagt publikum. Og TAK til Jelling, for altid god behandling af pressen. Man føler sig i den grad velkommen og ønsket, også som mindre men hårdtarbejdende medie! TAK! En liveoplevelse kan også være et besøg på museum, så lad mig også lige give et kæmpe skud ud her, til museum Ragnarock i Roskilde. Fedt museum om rock og pop, og alt rundt om musikken. Et must see, hvis man elsker musik og kultur.

ÅRETS ALBUM

Eik Skibdal & Det magiske teater promobillede. Noget af det nye der kommer i 2024.

Her på redaktionen modtager jeg en del albums fra pladeselskaber og kunstnere, og jeg kunne nu sagtens bruge endnu flere, og nærmest hver gang kommer der en perle, som bare rummer et eller andet. I år har jeg lyttet albums fra Esben Kronborg, Den Syvende Søn, Juncker, Falderebet, Daniel Jul, Henning Stærk og mange andre, og jeg har det jo sådan at man skal give musik det som det fortjener, og det er ikke fra en til seks stjerner, men kærlighed og et ordentligt gennemlyt. Ikke bare en gang, men gerne flere. Jeg har aldrig sagt “Hold op det er noget skrammel det der” og i øvrigt er mange kunstnere jo også liigeglade med anmeldelser. Jeg tror hellere de vil have en hånd med, og lidt objektiv kritik. Altså et gennemlyt med de store og lange briller. Sådan er jeg, og jeg elsker at lytte alt det jeg får ind i postkassen. Årets album er svær i år, men jeg synes egentlig Esben Kronborg har begået et smukt og ærligt album. (Åbner nyt vindue) Og så har præ lyt på musikeren Eik Skibdal’s projekt, Eik Skibdal & Det Magiske Teater, været et festligt og vedkommende lyt, og der udkommer et helt album i 2024. Men det er svært. Zar Paulo’s album Elendig Software, står dog også som et af de magiske albums i 2023. De fortjener også en masse godt fremover. 

Som skrevet ovenover, så er jeg glad for alle lyt, og jeg sætter pris på det hele, og mine ører og sanser elsker, hvert minut med ny musik. Så TAK til pladeselskaber, artister, bands og sangskrivere. 

ÅRETS PODCAST

Jeg har jo egentlig lovet mig selv, at jeg ville lave en slags anmeldelse af en helt speciel podcast. Men her er et par korte ord, selvom der er mange flere om drengene fra Grundfoss….

Vi Taler Kun Om tv-2 podcasten, stryger til tops og tager prisen for årets podcast! Det er eventyr for begyndere, hvis man elsker en dedikeret podcast, hvor der virkelig er lagt et kæmpe arbejde i alle afsnit. Nutids unge mænd, Morten Rosenberg Panduro og Mikael Strøm Eriksen, snakker om bandet tv-2 fra A-Å, eller Å-AA, om man vil. Det er en yderst flot podcast, som har kørt i knapt 30 episoder til dato, og som vist fortsætter sin sejrsgang ind i 2024. Det må være Danmarks mest dedikerede podcast, når det kommer til bands, og jeg kan ikke komme i tanke om en mere “nørdet” fortælling om danmarks mest originale orkester, eller andre orkestre. De skulle lige igang, men nu er de en af de mest lyttede podcasts i landet. Så hop lige med på toget. Eventuelt fra Randers Station, hvor hende der pigen jo muligvis er kommet tilbage igen? Du får flere svar, helt fra 1981 og op til dato, og du finder den på din yndlings streamingtjeneste. Der er en disclaimer på dette, da jeg selv har været gæst i episode 11, men det er nu bestemt ikke derfor jeg anbefaler, og giver prisen til Vi Taler Kun Om tv-2. Da jeg selv skulle medvirke krævede det faktisk ikke bare en stol og en mikrofon, men også en form for forberedelse og et manuskript. Det hele er timet og tilrettelagt, og de er super skarpe de to værter. Det kræver blod, sved og tårer, at lave sådan en podcast, og det har jeg været vidne til, og i de fortjener alt ros herfra. 

SÅ TIL ALVOREN

Jeg har virkelig nydt at lytte, betragte, samt være fotograf og ikke mindst optage podcast her til siden i mange år. Men det kræver en masse energi og en masse tid. Da hele denne side i sin tid startede, var det med to man høj, snakke om albums, men det udviklede sig til meget mere. De seneste mange år har jeg helt selv lavet det hele, og endda flyttet hjemmesiden over på en anden platform. Det kræver tid og er et større arbejde. I foråret kom advarslen så om at tage det roligt og stresse af. Det civile arbejde, samt denne side, og alt derimellem havde drænet alt energi. Derfor vil dette muligvis være mit sidste indlæg på denne side, da tiden skal være der, og jeg som andre medier ikke har en betalingsmur! Sorry Gaffa, selvfølgelig skal der penge til at lave god journalistik, men når man alligevel gør brug af frivillige, eller journalist studerende, så kan man vel godt finde en måde at lave en gratis side? Det er lidt sådan jeg har det med dette projekt. Det skal være gratis, og det skal laves og redigeres dedikeret. Jeg er selv min egen gratis arbejdskraft, og jeg laver selv alle aftaler fra Podcast til præ-lyt, samt ansøgninger til festivals eller med spillestederne. Det kræver faktisk hårdt arbejde. Det kan man ikke ene mand, med mindre det er når der er tid, og energien skal være med oveni. Mit civile arbejde med den hårde side af de 37 timer skal passes ind med aftaler til podcast, festivals og koncerter og jeg skal lave oplæg og gøre fotoudstyret klar, og det spiller ind med meget korte deadlines. De korte deadlines giver også af og til afslag, og det er svært at passe ind. Det giver op og nedture her på kontoret, men når tiden er der så ELSKER jeg det. Den største tak må dog være til tv-2, i startede det hele!

Dette bliver så dermed muligvis sidste artikel. Al afsked er svær, men jeg kan ikke udelukke, det man kalder en Kevin Magnussen i Formel 1, og lave et comeback. Om ikke andet så vil jeg slutte med et kæmpe TAK til alle der har afgivet og givet tid til denne side om musikken, som jeg nok skal passe på. I kan altid se billeder på enten photobykim.dk eller via mit flickr bibliotek.(åbner ny fane)

Og jeg vil slutte med Jesper Bæhrenz ord : Husk at kramme hinanden noget mere. 

TAK TIL : 

TV-2

BO ANDERSEN

MELINA T

TARGET GROUP (PLADESELSKAB)

JESPER BÆHRENZ 

ELETRIC GUITARS 

SØREN ANDERSEN 

MIKA VANDBORG

THOMAS NICHOLAS (TNB) 

PETER SOMMER

TØJHUSET FREDERICIA

ROCK UNDER BROEN

DET BRUUNSKE PAKHUS FREDERICIA 

EVENT C

MATHILDE FALCH

ASGER TECHAU (KASHMIR)

MAGTENS KORRIDORER

JELLING MUSIKFESTIVAL

EIK SKIBDAL

NIKLAS SCHNEIDERMANN

LITTLEFISH

THE BOY THAT GOT AWAY

TINA DICKOW

STEFFEN BRANDT 

SVEN GAUL

ESBEN KRONBORG

FREDERIK SCHNOOR

TINDERBOX 

PAUL EASTHAM 

STEFFEN JUNGERSEN

THOMAS TREO (FORN EN GOD INTERESSANT SPONTAN SNAK PÅ JELLING ENGANG)

OG MANGE FLERE, INKLUSIV OPLEVELSERNE. 

OG TAK TIL LÆSERE OG LYTTERE HER PÅ SIDEN. UDEN JER, INGEN SIDE. 

GODT NYTÅR. 

Kim Søndergaard